Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Ce implică un transplant de celule stem. Care sunt pașii pentru întreg procedeul

Sfat de sănătate. Ce implică un transplant de celule stem. Care sunt pașii pentru întreg procedeul

Sfat de sănătate. Ce implică un transplant de celule stem. Care sunt pașii pentru întreg procedeul
31 Oct 2019   •   10:26

Hematologul Alina Tănase a vorbit la ”Sfat de Sănătate” despre în ce constă transplantul de celule stem, dar și unde are loc întregul procedeu. Ce este important să știți este că astfel puteți salva o viață.

„Există boli, în principal hematologice, boli maligne, boli care pu viața în pericol pacienților care nu se pot trata, decât prin acest transplant de celule stem hematopoetice. Pentru a face acest transplant avem nevoie de un donator și de niște celule stem. În principal este vorba de leucemiile acute, dar există la copil, tot felul de anomalii congenitale care nu pot fi tratate decât printr-un astfel de transplant de celule stem.

Există altă categorie de boli, care nu sunt neoplazice, dar sunt boli care pun viața în pericol, cum at fi o anemie aplastică. De exemplu, măduva pacientului nu știm din ce motiv poate să apară la orice vârstă. De la copil, la adultul tânăr, la adultul matur, în care măduva nu mai produce niciun fel de celulă și organismul nostru nu mai poate trăi în astfel de condiții. Un donator compatibil cu tine poate să fie fratele tău, în varianta în care ai un frate. Nu întotdeauna, adică numai unu din patru. 25% avem șansa ca fratele nostru să fie compatibil, ceea ce înseamnă că foarte mulți dintre noi nu avem șansa unui donator compatibil 100%”, a spus medicul hematolog, Alina Tănase.

Mai multe informații, în materialul de mai jos!

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close