Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Singurătatea, o problemă mondială. OMS avertizează că este la fel de dăunătoare precum fumatul

Singurătatea, o problemă mondială. OMS avertizează că este la fel de dăunătoare precum fumatul

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o comisie internațională pentru singurătate, despre care susține că poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor precum fumatul a 15 țigări pe zi.

Singurătatea, o problemă mondială. OMS avertizează că este la fel de dăunătoare precum fumatul
Sursa foto: Pixabay
de Roxana Mihăiescu    |    16 Noi 2023   •   14:54

Singurătatea a devenit o problemă abordată la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că efectele singurătății asupra sănătății sunt echivalente cu impactul fumatului a 15 țigări pe zi.

 În urma avertizării, OMS a instituit o comisie internațională, pentru a aborda această problemă. Comisia este condusă de Vivek Murthy, medic-șef al SUA, care este și principalul reprezentant al țării în domeniul sănătății publice și va funcționa pentru o perioadă de trei ani.

Decizia vine după ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul unei noi conștientizări a importanței problemei.

Citește și: PNL: "100.000 de părinţi au spus da proiectului pentru protejarea copiilor de pericolele din online"

Murthy a subliniat că riscurile pentru sănătate asociate singurătății sunt asemănătoare cu cele generate de obezitate și inactivitatea fizică și, în unele cazuri, chiar mai mari. Deși singurătatea este adesea percepută ca o problemă specifică țărilor dezvoltate, datele arată că un sfert dintre persoanele în vârstă se confruntă cu izolarea socială în toate regiunile lumii.

Efectele singurătății sunt extrem de serioase, conform lui Murthy, la adulţii în vârstă care suferă de singurătate există o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu 30% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.

”Singurătatea transcende granițele și devine o problemă globală de sănătate publică care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării... Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau limite”, a spus diplomata Chido Mpemba, potrivit CNN.

 

×
Subiecte în articol: OMS singuratate studiu
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close