Antena 3 CNN Actualitate Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată pentru delapidarea Petrom şi spălare de bani

Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată pentru delapidarea Petrom şi spălare de bani

Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată pentru delapidarea Petrom şi spălare de bani
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    31 Ian 2014   •   23:52
Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi alte şapte persoane au fost trimişi în judecată, în dosarul în care sunt acuzaţi de spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro, potrivit Mediafax
 
Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, la data faptelor, Reveica Davidescu şi Emil Nache, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, sunt acuzaţi de iniţiere a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.
 
Dosarul a fost trimis joi Tribunalului Bucureşti, primul termen fiind stabilit la 13 februarie.
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia. 
 
Fondurile au fost folosite în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acţiunile Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 
"Având în vedere că înfiinţarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal , prin punerea în aplicare a planului infracţional, inculpaţii au prejudiciat patrimoniul Asociaţiei şi implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei", au mai arătat procurorii DIICOT.
 
Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi faţă de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii.
 
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor.
 
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, condamnat, la rândul său, în 2006, în legătură cu prăbuşirea FNI. Vîntu a fost încarcerat în noaptea de 24 spre 25 ianuarie. 
 
Vîntu fusese eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după executarea unui an de închisoare din pedeapsa primită pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.
 
Într-un alt dosar, în 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat tot la Tribunalul Bucureşti.
 
Într-un al treilea dosar aflat pe rolul instanţelor, Vîntu este judecat în procesul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.


 

×
Subiecte în articol: Sorin Ovidiu Vîntu Liviu Luca Petrom
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close