Ingerăm echivalentul a 50 de carduri bancare pe an. Aceasta este cantitatea de plastic pe care noi toţi o ingerăm în fiecare an prin consumul de alimente, băuturi sau prin folosirea produselor cosmetice sau de îngrijire. Asta reiese din ultimele studii de specialitate din SUA şi China, a relatat Antena 3 CNN. Specialiştii în toxicologie atrag atenţia că nanoparticulele de plastic care ajung în organismul nostru provoacă în timp boli autoimune, chiaguri de sânge ori boli pulmonare cronice.
Mulţi dintre români folosesc foarte mult plastic în bucătărie şi nu numai – caserolele pentru depozitarea mâncării sau pentru pachetele puse copiilor la şcoală... ori pentru mesele de la job. Iar aceste obiceiuri sunt total greşite, atrag atenţia specialiştii. Şi asta pentru că, în acest mod, ajungem să înghiţim o cantitate mare de microplastice de la vârste fragede.
"Microplasticul are un efect endocrin, pentru că particulele de plastic mimează anumiți hormon din corpul nostru și dau peste cap dezvoltarea adolescenților, producând tulburări, fie de menstuație, tulburări de fertilitate, tulburări... în evoluția aceasta spre adult", a declarat Radu Ţincu, prof. univ. dr. Toxicologie, Spitalul Floreasca, pentru Antena 3 CNN.
"Potrivit cercetatorilor internaţionali, fiecare dintre noi ingerează cel puţin 250 de grame de plastic pe an, ceea ce înseamnă echivalentul a 50 de carduri bancare. Din acest motiv, pot apărea, în primul rând, boli autoimune sau intestinale", a spus Cristina Ştefan, reporter Antena 3 CNN.
Cum putem să evităm consumul de microplastice
Unii dintre români sunt de părere că ar trebui să existe cât mai multe sticle din sticlă.
"Discutăm și de o particulă mai mică, numită «nanoparticule de plastic», care poate să stă bată bariera digestivă și să ajungă în sângele persoanelor respective. Aerul poluat cu particule de microplastic ajunge la nivelul alvelelor pulmonare, care stau la baza unor boli pulmonare cronice, cum ar fi: bronhopneumopatia cronic obstructivă sau chiar cancerele pulmonare", a mai explicat medicul Radu Ţincu în cadrul interviului oferit pentru Antena 3 CNN.
Microplasticele provin și din hainele sintetice din anumite produse cosmetice sau de îngrijire. Potrivit statisticilor, în fiecare an la nivel mondial se produc aproximativ 300 de milioande de mase plastice. Cel puţin 8 milioane ajung în apele mărilor şi oceanelor.
"De acolo, din apele acestea vor fi ingerate de animalele marine. Și, atunci peștele, fructele de mare, pe care noi le consumăm, sarea de mare conține microplastic", a mai adăugat Radu Ţincu, prof. univ. dr. Toxicologie, Spitalul Floreasca.
Pentru a evita consumul de microplastice specialiştii ne recomandă să nu încălzim mâncarea în recipiente de plastic, să folosim sticlă sau oţel pentru apă. La fel de important este şi să evităm uscarea hainelor sintetice în interior şi să nu mai consumăm alimente procesate.