Antena 3 CNN Actualitate Inedit PAȘTE 2017. Istoria bizară a iepurașului de Paște

PAȘTE 2017. Istoria bizară a iepurașului de Paște

PAȘTE 2017. Iepurele uriaş din Piaţa Constituţiei „aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice, prin reinterpretarea motivelor tradiţionale”, susţine Primăria Capitalei. Totuşi, iepurele de PAȘTE îşi are originile într-un mit anglo-sanxon al zeiţei fertilităţii, Ostara, fiind preluat în arta creştină, dus de emigranţii germani în SUA şi metamorfozat în iepuri de ciocolată şi logo-ul Playboy, scrie adevarul.ro.

Enciclopedia Mythica explică: „Ostara este personificarea soarelui răsare. În această calitate, ea este asociată cu primăvara şi este considerată o zeiţă a fertilităţii. Ea este prietenul tuturor copiilor şi ca să-i amuze şi-a schimbat animalul de companie dintr-o pasăre într-un iepure. Acest iepure a adus ouă viu colorate, pe care zeiţa le-a dat copiilor sub formă de cadouri. De la numele acestei zeiţe, Ostara, şi de la ritualurile dedicate ei a derivat festivalul Paştelui”. 

În cartea „Mitologia Germană”, Jacob Grimm afirmă „probabil iepurele era animalul sacru al Ostarei. Mitul zeiţei Ostarei a devenit o teorie populară privind originea Iepuraşului de PAȘTE, deşi nu este lipsită de contestatari. Asocierea dintre Iepuraşul de PAȘTE şi Ostara a apărut pentru prima dată în lucrarea svantului Bede din secolul al VIII-lea, care menţiona că termenul „PAȘTE“ (Easter) provine de la „Eostre“ , o altă versiune a numelui zeiţei „Ostara“. 

Subiecte în articol: paste 2017
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Programul magazinelor mari din România, de Paște