Antena 3 CNN Mediu Rezultatul şoc al unui studiu din Franţa. Ce s-a aflat despre băuturile îmbuteliate în sticlă

Rezultatul şoc al unui studiu din Franţa. Ce s-a aflat despre băuturile îmbuteliate în sticlă

N.B.
2 minute de citit Publicat la 13:58 30 Iul 2025 Modificat la 13:58 30 Iul 2025
Băuturile ambalate în recipiente de sticlă au prezentat cele mai ridicate niveluri de microplastic, de aproximativ 50 de ori mai mari decât cele din sticlele de plastic. Sursa foto: Getty Images (poza cu caracter ilustrativ)

Un studiu realizat de agenția franceză ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation) a constatat că recipientele de sticlă s-au adăugat acum la lista deja lungă de surse de contaminare cu microplastice. Cercetătorii cred că principala cauză a acestui fenomen este o vopsea pe bază de poliester care acoperă capacele metalice care sigilează sticlele.

Pentru a înțelege rolul diferitelor sticle în contaminarea băuturilor, cercetătorii au analizat și comparat nivelurile de microplastic din bere, apă, vin și băuturi răcoritoare depozitate în recipiente de sticlă, plastic, în doze sau cutii de carton. Deși cercetătorii au găsit microplastic în toate sticlele examinate, ceea ce i-a surprins a fost faptul că băuturile ambalate în recipiente de sticlă au prezentat cele mai ridicate niveluri de microplastic, de aproximativ 50 de ori mai mari decât cele din sticlele de plastic, relatează La Stampa.

Paradoxul relevat de studiu

"Ne așteptam la rezultatul opus atunci când am comparat nivelurile de microplastice din diferite băuturi vândute în Franța", a comentat Iseline Chaïb, una dintre autoarele studiului. În sticlele de sticlă de cola, limonadă, ceai cu gheață și bere, cercetătorii au descoperit o medie de 100 de particule de microplastic pe litru. Această cifră a fost de 5 până la 50 de ori mai mică în sticlele și dozele de plastic. Singura excepție, însă, a fost apa, pentru care nivelul de microplastic a fost relativ scăzut, indiferent de recipient, cu o medie de 4,5 particule pe litru în recipientele de sticlă și 1,6 particule pe litru în sticlele și cutiile de plastic. Același lucru a fost valabil și pentru vin, pentru care s-au găsit niveluri scăzute de microplastice chiar și în recipientele de sticlă cu dop de plută.

Cum explică cercetătorii acest fenomen

Potrivit cercetătorilor, nivelurile ridicate de microplastice din băuturile îmbuteliate în sticlă sunt cauzate de capacele metalice, în special de vopseaua pe bază de poliester care le acoperă. "Am bănuit că principala sursă de contaminare erau capacele, deoarece majoritatea particulelor izolate în băuturi aveau aceeași culoare cu capacele și aveau aceeași compoziție cu vopseaua exterioară", au concluzionat autorii în studiu. 

În timpul depozitării, capacele sticlelor stau alături de mii de alte capace, supuse impactului și abraziunilor invizibile cu ochiul liber. Potrivit cercetătorilor, aceste capace zgâriate, odată sigilate pe sticle, eliberează fragmente de plastic direct în băuturi. Deși este imposibil de spus dacă nivelurile de microplastice găsite prezintă un risc pentru sănătate, având în vedere lipsa datelor toxicologice din studiu, cercetătorii subliniază faptul că reducerea nivelurilor de microplastice din băuturi ar putea fi făcută prin îndepărtarea fragmentelor de pe capacele metalice cu o cutie de aer comprimat și apoi clătirea lor cu apă filtrată.

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole