Antena 3 CNN Life Sănătate Sticlele de sticlă conțin până la de 50 de ori mai multe microplastice decât cele din plastic

Sticlele de sticlă conțin până la de 50 de ori mai multe microplastice decât cele din plastic

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 15:40 23 Iun 2025 Modificat la 15:40 23 Iun 2025
Descoperirea contrazice așteptările cercetătorilor, întrucât sticla este de regulă percepută ca o alternativă „mai curată”. Foto: Getty Images

Apa, sucurile, berea și vinul comercializate în sticle de sticlă conțin mai multe microplastice decât aceleași băuturi ambalate în sticle din plastic sau doze metalice, potrivit unui studiu recent publicat de agenția franceză pentru siguranța alimentară (ANSES), citat de phys.org.

Descoperirea contrazice așteptările cercetătorilor, întrucât sticla este de regulă percepută ca o alternativă „mai curată” și mai ecologică decât plasticul.

Ce a arătat studiul

Echipa de cercetare condusă de Guillaume Duflos, director de cercetare la ANSES, a analizat băuturi vândute în Franța — inclusiv apă plată și carbogazoasă, sucuri, limonadă, ceai rece, bere și vin — pentru a observa nivelul de microplastic în funcție de tipul ambalajului.

Rezultatele au arătat următoarele concentrații medii de microplastic per litru:

  • Sticle de sticlă: aproximativ 100 de particule/litru
  • Sticle de plastic și doze metalice: de 5 până la 50 de ori mai puțin

„Ne așteptam la rezultatul invers”, a declarat Iseline Chaib, doctorand care a realizat cercetarea.

De unde provin microplasticele din sticlele de sticlă

Analiza a arătat că particulele de plastic detectate în sticlele de sticlă aveau aceeași culoare, formă și compoziție cu vopseaua de pe capacele sticlelor, ceea ce indică sursa contaminării.

Capacele din plastic sau metal, vopsite la exterior, prezentau zgârieturi microscopice, probabil cauzate de frecare în timpul transportului și depozitării. Acestea duc la eliberarea particulelor de plastic, care ajung ulterior în lichidul din sticlă.

Microplastice în funcție de băutură

Pentru apa îmbuteliată, nivelurile de microplastic au fost relativ reduse:

  • Sticle de sticlă: 4,5 particule/litru
  • Sticle de plastic: 1,6 particule/litru

În cazul vinului, conținutul de microplastice a fost, de asemenea, scăzut — chiar și în sticlele cu capace similare. Deocamdată, această diferență nu are o explicație clară, a spus Duflos.

În schimb, băuturile carbogazoase au prezentat valori semnificativ mai mari:

  • Sucuri: 30 particule/litru
  • Limonadă: 40 particule/litru
  • Berea: 60 particule/litru

Există un risc pentru sănătate?

Deși microplasticele sunt omniprezente — în aer, în alimente și chiar în corpul uman — nu există încă dovezi clare că acestea sunt dăunătoare pentru sănătate, notează ANSES. Totuși, cercetările în acest domeniu sunt în plină dezvoltare.

Pentru moment, nu există un prag de referință care să indice un nivel toxic clar al microplasticelor în băuturi sau alimente.

Soluții simple pentru reducerea contaminării

Agenția franceză a testat o metodă simplă pentru a reduce nivelul de microplastic provenit din capace, prin suflare cu aer și clătire cu apă și alcool. Această procedură a redus contaminarea cu aproximativ 60%, ceea ce sugerează că producătorii de băuturi ar putea implementa măsuri minime pentru a diminua riscul.

Cercetarea a fost publicată în luna mai în revista Journal of Food Composition and Analysis și adaugă o nouă piesă importantă în puzzle-ul complex al poluării cu microplastice.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole