Antena 3 CNN Be EU Când şi cum vom călători cu certificatul verde. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi

Când şi cum vom călători cu certificatul verde. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi

Cand și cum vom călători cu certificatul verde este una din temele momentului. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, a fost invitata Sabinei Iosub în cadrul emisiunii "În fața națiunii", unde a oferit o serie de precizări importante.

Când şi cum vom călători cu certificatul verde. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi
de Georgiana Adam    |    17 Mai 2021   •   20:34

Sabina Iosub: La ce trebuie să fim atenţi? Știu că sunt câteva puncte foarte clare ce vin de la Comisia Europeană.

"Sigur, suntem în foc continuu, în analizarea discuțiilor pe care le avem cu statele membre pe planurile de recuperare și reziliență, România inclusiv. Eu pentru România, știți foarte bine că am organizat încă din februarie un grup de expertiză tehnică. Au fost discuțiie aproape săptămânal în domeniul transporturilor pentru a perfecționa elementele cheie ale proiectelor pe care România dorește să le propună spre finanțare în viitor, Comisiei Europene, în particular, pentru planul național de redresare și reziliență, astfel încât, eu sper că elementele pe care noi le-am cerut fiecărui stat membru, să se regăsească în formula finală care va fi prezentată spre adoptare. Mă refer la detalii privind proiectele, la maturitatea acestora, la o bună argumentare a costurilor, astfel încât să poată face o estimare de cost pozitivă. Trebuie să mai spun încă o dată, că ce proiecte vor intra în plan, decide fiecare stat membru. Deci, prioritățile le stabilește fiecare țară, în cazul nostru Bucureștiul va spune - asta sunt priorităiţile, astea sunt proiectele cu care vrem să mergem mai departe"

Sabina Iosub: Când şi cum vom putea călători cu acest certificat verde? Care sunt condițiile și ce se poate face concret? Nu îi mai spune pașaport, e clar, e certificat.

Adina Vălean: "Până la sfârșitul lunii iunie, țările membre vor fi conectate"

"Exact. Comisia a spus de la bun început că trebuia să fie gata și va fi gata, pe 1 iunie cu soluția tehnică. Eu sper ca până la sfârșitul lunii iunie, toate țările, să fie conectate la această platformă europeană. În momentul de față, sunt 18 țări membre care au programate teste ale soluțiilor lor și a legăturii pe care bazele lor de date o va face cu platforma de schimb de informații europeană. România, de exemplu e programată pentru 21 mai să își facă testul. Nu de COVID, ci de interoperabilitate. Asta arată că suntem în linie dreaptă.

Adina Vălean: "Avem nevoie de decizia politică privind forma finală a regulamentului"

Ne mai trebuie decizia politică în urma negocierilor între Parlamentul European și Consiliu, privind forma finală a acestui regulament european. Există două subiecte care sunt în dezacord între cele două instituții europene, unul fiind de faptul că testele ar trebui să fie gratuite pentru cetățenii europeni, asta e propunerea Parlamentului European. 

De asemenea, leagat de faptul că cineva este în posesia unui astfel de certificat digital verde privind vaccinarea în caz negativ, sau a faptului că a trecut prin boală, automat să nu mai fie supus restricțiilor privind carantina. Asta este de asemenea, o propunere a Parlamentului European, dar statele membre, conform legislației actuale, doresc să își păstreze dreptul de a decide dacă vor să introducă restricții suplimentare", a precizat Adina Vălean, comisiar european pentru Transporturi.

Interviul integral îl puteţi urmări în imaginile video mai sus!


 

×
Parteneri
Criză în Kosovo: zeci de sârbi înarmați sunt asediaţi într-o biserică
x close