Antena 3 CNN Be EU Gheorghe Falcă, europarlamentar PPE: "Va fi un moment critic pentru Rusia"

Gheorghe Falcă, europarlamentar PPE: "Va fi un moment critic pentru Rusia"

Europarlamentarul PPE Gheorghe Falcă a explicat, într-un Live pe pagina de Facebook Be EU cu Sabina Iosub, data la care Rusia va trece printr-un moment critic din cauza sancţiunilor impuse.

Gheorghe Falcă, europarlamentar PPE: "Va fi un moment critic pentru Rusia"
Sursa foto: Antena 3
de Sabina Iosub    |    06 Apr 2022   •   15:20

"Cred că presiunea pe care o face Parlamentul European pe şefii de stat şi de guvern, şi pe Comisia Europeană şi Consiliul European, se resimte pentru că toţi sunt de acord că trebuie să crească, din nou, numărul de sancţiuni pentru Rusia, mai ales după imaginile de la Bucha. Toată lumea este emoţionată, impresionată.

Suntem conştienţi că acest război va dura şi va urma un război rece, euroatlanticii luând decizia de a merge până la capăt.

Rusia va resimţi cel mai puternic sancţiuni în zona energiei, gazul, cărbunele şi petrolul. Dar trebuie să fim recunoaştem că o astfel de sancţiune duce şi la sancţionarea cetăţenilor noştri pentru că inflaţia pe care o avem, jumătate se datorează sancţiunilor pe care euroatlanticii le-au impus Rusiei.

Trebuie să fim ponderaţi în această zonă. Noi, parlamentarii europeni, am semnat o scrisoare că vrem să fim independenţi energetic, dar acest lucru trebuie să se realizeze cu cumpătare. Asta înseamnă că statele membre trebuie să îşi caute soluţii cât mai rapide, să fim mai ambiţioşi, să împingem Green Deal-ul. Am fost lăsaţi să folosim cărbunele pentru o perioadă de tranziţie, mai mult de atât Uniunea Europeană doreşte să facă o licitaţie pentru gaz la nivelul Uniunii pentru statele membre.

Se estimează ca această procedură va dura 16 luni, iar abia atunci poţi să iei o decizie de independenţă energetică faţă de Rusia, care ar fi lovitura majoră pentru ei şi pentru economia lor. Până atunci, trecem la un nivel de sancţionare a încă cinci bănci din Rusia, sancţiuni de transport la tot ce înseamnă mărfurile care vin în porturile europene şi cred că aceste sancţiuni se vor resimţi în următoarele 45 de zile.

De fapt, există o analiză care spune că, de la momentul în care s-au impus sancţiunile să aşteptăm 60 de zile şi atunci va fi un moment critic pentru Rusia, care are deja reduse veniturile, are crescute cheltuielile în special pe şomaj şi trebuie să susţină şi armata. Şi atunci va avea probleme financiare să îşi plătească angajaţii, să plătească pensiile. La 60 de zile de la declanşare va fi primul moment critic şi atunci euroatlanticii îşi doresc ca noile sancţiuni să ajungă să creeze un punct critic în Rusia ca să oprească războiul", a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

In direct din Parlamentul European

Europarlamentarul Gheorghe Falca, despre dezbaterile din Parlamentul European.

Publicată de Be EU pe Miercuri, 6 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: gheorghe falca be EU
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close