Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană, stoc de medicamente în caz de atac nuclear, chimic sau biologic | Iodura de potasiu, pe primul loc

Uniunea Europeană, stoc de medicamente în caz de atac nuclear, chimic sau biologic | Iodura de potasiu, pe primul loc

Uniunea Europeană a anunțat crearea unui stoc de medicamente și echipamente necesare în cazul urgențelor nucleare, bacteriologice și chimice.

Uniunea Europeană, stoc de medicamente în caz de atac nuclear, chimic sau biologic | Iodura de potasiu, pe primul loc
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Apr 2022   •   18:50

Această decizie, ce presupune cheltuieli în valoare de peste jumătate de miliard de euro, este adoptată pe fondul temerilor tot mai mari legate de războiul Rusiei în Ucraina.

În anunțul făcut miercuri, Comisia Europeană a precizat că stocul este format din vaccinuri, echipamente și medicamente pentru tratarea pacienților răniți în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Prima etapă va consta în achiziționarea de tablete de iodură de potasiu, care pot fi folosite pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale radiațiilor, a indicat sursa citată.

Trei milioane de tablete de iod au fost deja livrate în Ucraina, cu ajutorul Franței și al Spaniei, a adăugat Comisia.

''Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa pentru potențiale amenințări, cu ajutorul echipamentelor pentru urgențe chimice, biologice sau nucleare'', a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor.

Rusia și-a intensificat retorica nucleară și a avertizat Occidentul să nu ajute Ucraina

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulți observatori au atras atenția asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict.

De altfel, încă de la începutul agresiunii armate Rusia și-a plasat forțele nucleare în stare de alertă, avertizând în prealabil Occidentul să nu intervină militar pentru a ajuta Ucraina

Occidentalii au arătat că Moscova ar putea folosi arme chimice în fața rezistenței acerbe a ucrainenilor, care au blocat avansarea forțelor ruse spre Kiev și au determinat responsabilii ruși să opteze pentru o regrupare în est, unde încearcă în prezent să captureze întreaga regiune Donbas.

Luptele din Ucraina au provocat, de asemenea, temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare, cum ar fi cele de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie, în 1986, şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

×
Subiecte în articol: be EU atac nuclear iodura de potasiu
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close