Antena 3 CNN Economic Auto Importatorii auto din România îşi vor lichida afacerile dacă va fi aprobat noul Cod Fiscal

Importatorii auto din România îşi vor lichida afacerile dacă va fi aprobat noul Cod Fiscal

Importatorii auto din România îşi vor lichida afacerile dacă va fi aprobat noul Cod Fiscal
Sursa foto: dealer auto
07 Apr 2009   •   20:19

Importatorii auto din ţară declară că îşi vor lichida afacerile din România în cazul în care Codul Fiscal va fi schimbat prin Ordonanţa propusă de ministerul de Finanţe. Dacă firmele nu îşi vor mai putea deduce TVA-ul pentru maşini vânzările se vor prăbuşi şi o dată cu ele şi reţelele de dealeri şi service-uri auto.

De când a venit criza pe piaţa auto e dezastru. Dar e nimic spun responsabilii din domeniu pe lângă ce se va întâmpla după adoptarea noilor reglementări care impun firmelor care-şi cumpără maşini să plătească cu 20% mai mult şi la achiziţie, şi la leasing şi la service şi la carburanţi.

?Consider această măsură distructivă, se poate întâmpla să ne pierdem obiectul de activitate, să închidem toate centrele de comercianlizare, de vânzare şi mai ales centrele de reparaţii. O să ne strângem lucrurile şi plecăm acasă?, a declarat Brent Valmar, vicepreşedinte APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile).

Şi pentru multe companii de leasing adoptarea acestei măsuri ar înseamna sfârşitul. Numărul de maşini recuperate de companiile de leasing e tot mai mare. Cei de la Finanţe au primit un raport al asociaţiei de leasing care avertizează că 90% din societăţile cu acţionariat străin ar putea pleca din România.

?Ne afectează pentru că vor scădea volumele. Iar această scădere vine în momentul în care piaţa auto este în scădere. Şi ar accentua această scădere a pieţei?, a declarat Răzvan Diaconescu, directorul general al unei firme de leasing.

?Putem să asistăm la o involuţie după 20 de ani de investiţii. Se vor cumpăra mai multe maşini second hand, vor scade vânzările la maşinile noi. Vom asista la distrugerea comerţului de maşini noi?, a spus Matei Albulescu, directorul Volkswagen.

Asociaţia Societăţilor Financiare din România a propus astăzi ministrului Finanţelor ca TVA-ul să rămână deductibil pentru contractele de leasing în derulare la 1 mai. De asemenea, Asociaţia Societăţilor Financiar propune ca impozitul forfetar să fie calculat din cifra de afaceri, nu din venituri.

Observator

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close