Antena 3 CNN Economic Sunt bani mai mulţi la sistemul de pensii private. Cât au cotizat românii în primul trimestru din 2023

Sunt bani mai mulţi la sistemul de pensii private. Cât au cotizat românii în primul trimestru din 2023

Sistemul de pensii private obligatorii Pilon II trece printr-o perioadă bună, după lovitura suferită anul trecut, iar asta se vede din sumele obţinute.

Sunt bani mai mulţi la sistemul de pensii private. Cât au cotizat românii în primul trimestru din 2023
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    04 Mai 2023   •   15:02

Românii au cotizat cu 3,2 miliarde de lei la pensiile private obligatorii Pilon II în primul trimestru din 2023, ceea ce înseamnă cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este vorba despre viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, şi care au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II, arată calculele realizate de zf.ro, pe baza cifrelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Creşterea vine în contextul în care numărul de participanţi ai fondurilor a urcat cu 192.000 de persoane, dar şi pe fondul majorărilor salariale din ultima perioadă de timp.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, cele de la februarie 2023, arată că salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creştere cu 14,8% faţă de aceeaşi lună din 2022.

3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II. 

Din opt milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ patru milioane virează activ în fiecare lună 20% din contribuţii, în companii listate.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close