Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza financiară pe Wall Street: Unul din cinci angajaţi îşi pierde postul

Criza financiară pe Wall Street: Unul din cinci angajaţi îşi pierde postul

Criza financiară pe Wall Street: Unul din cinci angajaţi îşi pierde postul
01 Oct 2008   •   11:49

Pentru fiecare bancher de pe Wall Street care conduce un Porsche, există cei puţin doi sau trei angajaţi care fac lucrurile să meargă, răspund la telefoane, menţin computerele în funcţiune sau curăţă podelele, informează International Herald Tribune. Salariile lor nu pot fi comparate cu cele ale agenţilor sau bancherilor, dar sunt plătiţi mai bine decât aceiaşi angajaţi din alte sectoare.
La fel s-a întâmplat şi cu Sanjeev Naraine. La 22 de ani s-a angajat la Bear Steams. Era tratat regeşte: instituţia îi deconta mâncarea şi transportul. Pe 31 octombrie, îşi va pierde locul de muncă, din cauza crizei financiare care a afectat întreaga lume. Şi nu e singurul. Mai mult de 120.000 de angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, iar analiştii estimează că mai mult de 20% vor fi disponibilizaţi, după ce Lehman Brothers şi Merrill Lynch nu mai sunt independente.
Se încearcă realizarea a cât mai multe fuziuni între firme. Motivul principal: reducerea costurilor. Când JPMorgan a preluat Bear Stearns, în martie, banca a angajat doar 13.500 de muncitori ai Bear Stearns, menţinându-i pe 600 dintre ei pentru o perioada scurtă de timp.
Unii angajaţi ai Bear Stearns afirmă că se simt norocoşi de faptul că şi-au pierdut locurile de muncă printre primii, înainte ca piaţa muncii să evolueze şi mai prost.
În New York, tot mai multe familii încearcă să îşi rezolve problemele financiare, reorientându-se spre alte domenii de activitate. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât majoritatea angajaţilor îşi primesc o parte din salariu din profitul obţinut din acţiunile companiilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close