Antena 3 CNN Economic Biz News Business Destinaţia banilor rezultaţi din diferenţa de curs la acordarea subvenţiilor, stabilită de UE

Destinaţia banilor rezultaţi din diferenţa de curs la acordarea subvenţiilor, stabilită de UE

Destinaţia banilor rezultaţi din diferenţa de curs la acordarea subvenţiilor, stabilită de UE
Sursa foto: euro
28 Ian 2009   •   18:15

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) susţine că suma câştigată la buget în urma diferenţei dintre cursul valutar la care au fost plătite subvenţiile pe 2007 şi cel la care au fost convertite rambursările de la UE a fost depusă într-un cont la Trezorerie.
Potrivit MAPDR, destinaţia banilor va fi stabilită împreună cu reprezentanţii UE.
Subvenţiile pe hectar din fonduri UE sunt acordate de Agenţia de Plaţi si Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în lei. Suma este convertită din euro în moneda naţională la cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) înaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acordă sprijinul financiar, precizează un comunicat al ministerului.
Fermierii au beneficiat, în 2007, de o subvenţie de 97,55 euro pe hectar. Cursul comunicat de BCE la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro, producătorii agricoli încasând astfel 326,21 lei pe hectar.
Finanţarea a fost acordată de APIA în intervalul aprilie-decembrie 2008 şi rambursată de Comisia Europeană în euro, pe măsura realizării plăţilor.
Banii primiţi de la Comisie au fost convertiţi în monedă naţională. Cursul din perioada rambursărilor banilor a fost mai bun decât cel la care s-au realizat plăţile, rezultând astfel un câştig pentru buget.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bce APIA Trezorerie subventii
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close