Antena 3 CNN Economic Biz News Business ExxonMobil primeşte unul din cele mai mare zăcăminte din Irak

ExxonMobil primeşte unul din cele mai mare zăcăminte din Irak

ExxonMobil primeşte unul din cele mai mare zăcăminte din Irak
Sursa foto: petrol desert
06 Noi 2009   •   11:35

Gigantul american ExxonMobil a obţinut dretul de a exploata unul din cele mai de preţ zăcăminte petroliere de lume, în cadrul unei afaceri în valoare de 50 miliarde dolari. Aceasta va duce societatea pe unul din primele locuri în Irakul postbelic.

Exxon a primit contractul de a extrage ţiţeiul din Qurna de Vest, lângă Basra, în sudul Irakului, în cadrul unui proces de licitaţie prin care guvernul irakian dorea să facă partenerii străini să extragă petrolul cât mai ieftin şi mai repede.

Qurna este considerată bijuteria din cele nouă zăcăminte de ţiţei şi gaz ce vor fi cedate, cu rezerve certificate de 15 miliarde de barili şi mari şanse ca explorarea să dovedească rezerve şi mai mari.
Ministrul petrolului Hussain Shahristani declara că acordul stipulează o investiţie de 25 de miliarde dolari şi alte 25 miliarde în taxe de operare, date ce nu au fost confirmate de companiile implicate. De asemenea se aşteaptă la absorbirea a până la 100.000 de slujbe.

ExxonMobil, cea mai mare companie din lume cotată publici, a accesptat să ducă nivelul producţiei de la actualul nivel de 270.000 barili pe zi la 2.25 milioane de barili, în şapte ani, după care va plăti o taxp de 1.90 dolari per baril către guvernul irakian.
De asemenea, BP şi CNPC au obţinut anterior dreptul de exploatare a zăcământului Rumaya, lângă Basra.
Irak are rezerve de circa 115 miliarde barili.
ExxonMobil are 80% din Qurna şi se va asocia cu Shell.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close