Antena 3 CNN Economic Biz News Business KazMunaiGaz a achiziţionat pachetul majoritar al Rompetrol cu suma de 1,6 miliarde de dolari

KazMunaiGaz a achiziţionat pachetul majoritar al Rompetrol cu suma de 1,6 miliarde de dolari

KazMunaiGaz a achiziţionat pachetul majoritar al Rompetrol cu suma de 1,6 miliarde de dolari
06 Oct 2008   •   17:19

Pachetul majoritar de 75% din acţiunile grupului Rompetrol a fost achiziţionat de către compania kazahă KazMunaiGaz (KMG) cu suma de 1,6 miliarde de dolari. Până în prezent, suma vehiculată în această tranzacţie se ridica la 3,6 miliarde de dolari. Potrivit oficialilor companiei din Kazahstan, valoarea corectă a tranzacţiei ar fi de 2,2 miliarde de dolari, aceştia urmând să achiziţioneze doar activele grupului Rompetrol, nu şi obligaţiunile. Rompetrol se angajează, astfel, să achite obligaţiunile până la termenul stabilit iniţial - 2010. Informaţiile au fost făcute publice, într-o conferinţă de presă organizată în capitala Kazahstanului, Astana.
Compania de stat din Kazahstan, KaiMunaiGaz a preluat, anul trecut, majoritatea acţiunilor grupului petrolier Rompetrol, înfiinţat de omul de afaceri Dinu Patriciu. În România, Rompetrol deţine două rafinării, Petromidia şi Vega, circa 350 de benzinării şi depozite de carburanţi. În schimbul acestei tranzacţii, omul de afaceri urma sa încaseze 1,28 miliarde de dolari.
Valoarea grupului petrolier Rompetrol era evaluată, la momentul tranzacţiei, la suma de 3,6 miliarde de dolari, cele 75% din acţiuni, preluate de KMG ridicându-se la suma de 2,7 miliarde de dolari. Potrivit reprezentanţilor KMG, toate acţiunile Rompetrol care nu au legătură cu producţia de petrol şi gaze vor fi vândute. În aceeaşi conferinţă de presă, oficialii KayMunaiGaz s-au arătat interesaţi de o eventuală extindere a activităţii de comercializare a petrolului. "Am vorbit şi cu Dinu Patriciu să vindem petrol şi către alte companii, nu numai către Rompetrol. Asta negociem acum cu el", a declarat directorul executiv al KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov.
Grupul Rompetrol este o companie multinaţională, care cuprinde 40 de companii şi se situează pe primul loc în domeniul petrolier regional. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 5 miliarde de dolari în anul 2005, Rompetrol a evoluat de la o companie regională de mărime medie, la una dintre primele 20 de companii petroliere din Europa şi prima afacere globală de succes pornită din România. În primele şase luni ale acestui an, Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit brut de peste 6 miliarde de dolari, în scădere cu circa 57% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, afacerile companiei s-au dublat până la 4,44 miliarde de lei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rompetrol Dinu Patriciu
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close