Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tăriceanu despre majorările salariale: Suntem ca pe Titanic, dar la noi cântă muzica

Tăriceanu despre majorările salariale: Suntem ca pe Titanic, dar la noi cântă muzica

Tăriceanu despre majorările salariale: Suntem ca pe Titanic, dar la noi cântă muzica
28 Oct 2008   •   11:11

Executivul va lua marţi o decizie în privinţa creşterii salariilor profesorilor, după ce legea de majorare a salariilor acestora cu 50% a fost promulgată de preşedinte. Guvernul caută alternative care să contracareze efectele legii. Premierul s-a sfătuit în acest sens şi cu colegii de partid. Democrat-liberalii insistă ca legea să fie aplicată şi ameninţă cu o plângere penală împotriva premierului şi cu o moţiune de cenzură. Şedinţa executivului este programată pentru ora 12.
Guvernul rămâne ferm în decizia sa de a nu accepta majorarea cu 50% a salarialor profesorilor. Nu se ştie însă exact care va fi decizia premierului.
Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe pe teme auto că la ora actuală, în România, clasa politică dă dovadă de lipsă de responsabilitate, în condiţiile în care economia mondială este ca Titanicul lovit de aisberg. "În acest moment ar fi fost foarte important ca la nivelul clasei politice din România să vedem o atitudine de responsabilitate. Ce vedem astăzi e o iresponsabilitate incredibilă, numai o orientare către alegeri, către obiectivul imediat electoral, disponibilitatea unor politicieni de a arunca cu bani în stânga şi dreapta pe majorări de salarii cu 50%. La nivelul politic discuţiile sunt: le-am dat profesorilor 50% majorare, mai sunt şi alte categorii socio-profesionale, veniţi că sunt bani, luaţi că nu-i niciun fel de problemă. După noi potopul", a spus Tăriceanu. Pentru a descrie mai bine situaţia globală raportată la cea din România, premierul a folosit o metaforă, comparând economia globală cu Titanicul.
"Imaginaţi-vă că economia globală este Titanicul, care s-a lovit de aisberg, şi unii au început dedesubt, la etajele inferioare, să fie cu apa până aici (arătând la nivelul feţei - n. red.), iar sus la etajele II-III, cântă muzica, ca în film, şi ăia la care cântă muzica sunt pe aici prin România. N-au auzit că Titanicul s-a lovit de un aisberg. Cam aşa suntem", a concluzionat Tăriceanu.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat, marţi, că o mare parte din cheltuielile administrative efectuate în instituţiile publice vor fi îngheţate, în urma unei decizii a Guvernului. Excepţie de la această hotărâre vor face ordonatorii principali de credite din Educaţie, Sănătate şi Agricultură. În plus, salariile din sectorul bugetar vor înregistra, anul viitor, creşteri moderate.
"În acest moment este evident că trebuie să strângem baierele pungii. Am hotărât practic să îngheţăm salariile la nivelul anului 2008 - iertaţi-mă, nu salariile, cheltuielile. Salariile vor creşte într-o măsură moderată pentru anul viitor pentru că trebuie să facem faţă acestei perioade dificile", a spus primul ministru.
Legea creşterii salariale cu 50% în domeniul Educaţiei a fost promulgată, vineri, de preşedintele Traian Băsescu. Premierul Tăriceanu a declarat, în repetate rânduri, că aplicarea unei astfel de măsuri ar avea un efect catastrofal asupra economiei României, care a înregistrat o creştere record în ultimii ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close