Antena 3 CNN Economic Biz News Cheltuielile statului român sunt mai mari decât încasările

Cheltuielile statului român sunt mai mari decât încasările

Cheltuielile statului român sunt mai mari decât încasările
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Sep 2013   •   08:22

Cheltuim mai mult decât producem. În primele şapte luni ale anului, România a reuşit să cheltuiască, zilnic, 6,3 milioane de euro mai mult decât a încasat la buget. Şi situaţia nu este deloc roz, pentru că mare parte din încasări sînt de fapt bani din fonduri europene. La capitolul investiţii, cei mai mulţi bani colectaţi la bugetul de stat se duc spre construcţia de autostrăzi. 


Statul român a avut, în primele şapte luni ale acestui an, cheltuieli cu aproape 5% mai mari decât sumele pe care le-a colectat la buget, scrie gândul.info. Asta înseamnă că România a cheltuit, în medie, cîte 129 de milioane de euro în fiecare zi, deşi a încasat doar 123 de milioane euro.

În fiecare zi, statul român cheltuieşte aproape 30 de milioane de euro pentru plata pensiilor, în timp ce pentru plata salariilor celor 1,1 milioane de angajaţi, statul scoate de la buget 28,9 milioane de euro zilnic. Tot din bugetul statului mai sunt cheltuite în fiecare zi aproape 20 milioane de euro pentru bunuri şi servicii şi 11 milioane de euro pentru finanţarea spitalelor şi a medicamentelor compensate. 
 
La capitolul încasări, mare parte din bani vin din fonduri europene: aproape 123 de milioane de euro zilnic. Statul adună alte 30 de milioane de euro din TVA, la care se adaugă 13 milioane de euro din impozitul pe salarii şi peste 8 milioane de euro din cel pe profit.  
 
În ultimele şapte luni statul a investit în fiecare zi aproape patru milioane de euro în infrastructura rutieră din România şi peste trei milioane de euro pentru proiectele de investiţii ale primăriilor şi consiliilor judeţene. Calculele au fost făcute pe baza datelor publicate de Ministerul de Finanţe, luându-se în considerare un curs de schimb de 4,45 lei/euro.
 
 
Cât cheltuieşte România pe zi
 
30,3 milioane de euro - pensii
28,9 milioane de euro - salarii bugetari
11,7 milioane de euro - sănătate
 
 
Cât încasează România pe zi
 
123 milioane de euro - fonduri europene
30 milioane de euro - TVA
13,9 milioane de euro - impozite pe venit şi salarii
8,1 milioane de euro - impozit pe profit
Sursa: Ministerul Finanţelor
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: cheltuieli incasari
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close