Antena 3 CNN Economic Biz News China devine cel mai mare partener economic al Iranului

China devine cel mai mare partener economic al Iranului

China devine cel mai mare partener economic al Iranului
Sursa foto: schimb comercial
16 Mar 2010   •   10:34


China a devenit cel mai mare partener economic al Iranului, cu investiţii masive în sectorul energetic şi umplând golul lăsat de companiile occidentale care au fost forţate să iasă din afaceri cu republica islamică din cauza sancţiunilor internaţionale.

În 2009, China a devenit primul partener comercial al Iranului, cu un comerţ bilateral de 21,2 miliarde de dolari, faţă de 14,4 miliarde dolari cu trei ani în urmă.

Cifrele confirmă creşterea exponenţială a relaţiilor dintre cele două state, care erau aproape inexistente în urmă cu 15 ani, când volumul schimburilor se situa la 400 milioane de dolari.

Potrivit datelor oficiale, sancţiunile occidentale au deschis calea pentru companiile chineze, care anul trecut au livrat 13 procente (7.9 miliarde dolari) din importuri.

Estimările iraniene arată că o cantitate similată a fost importată indirect prin Emiratele Arabe Unite în 2009.
Occidentul presează China, una din cele cinci membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, să susţină suplimentarea sancţiunilor contra Iranului pentru controversatul său program nuclear.
Cu toate acestea, un asemenea pas ar afecta relaţiile economice şi Beijing susţine că diplomaţia este cea mai bună metodă de a pune capăt impasului.
Anterior ascensiunii Chinei,Germania a fost cel mai mare partener pentru Iran timp de peste 20 de ani.

Companiile chineze investesc masiv într-o serie de mari proiecte din Iran, precum construirea unei autostrăzi între Teheran şi Marea Caspică, prin munţii Alborz . De asemenea în sectorul energetic al republicii islamice, deşi din acest stat se importă doar 11.4 procente din ţiţeiul Beijingului, sub valorile din Angola sau Arabia Saudită.

Deşi China este reticentă a ceda la presiunile occidentale, analiştii amintesc că relaţiile comerciale între Beijing şi Washington s-au ridicat în 2009 la 409 miliarde de dolari, la care se mai adaugă şi comerţul cu UE şi Japonia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close