Antena 3 CNN Economic Biz News Coreea de Nord stă pe minerale de 6 trilioane de dolari. Cum ar putea Kim Jong-un să utilizeze fondurile

Coreea de Nord stă pe minerale de 6 trilioane de dolari. Cum ar putea Kim Jong-un să utilizeze fondurile

Coreea de Nord stă pe minerale de 6 trilioane de dolari. Cum ar putea Kim Jong-un să utilizeze fondurile
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
09 Aug 2012   •   12:18

Coreea de Nord s-a angajat într-o serie amplă de proiecte în ultima vreme. S-au deschis parcuri de distracţii noi, s-au ridicat construcţii noi şi toată lumea cunoaşte deja proiectele de lansare a unor rachete şi zvonurile că nord-coreenii ar construi o bombă atomică.

Dar de unde are Coreea de Nord bani pentru asemenea proiecte? Într-un articol al Asia Times, profesorul Leonid A Petrov de la Universitatea din Sydney arată că mulţi experţi se aşteptau ca statul nord-coreean să se prăbuşească după căderea URSS-ului. Petrov susţine că salvarea statului a venit datorită resurselor naturale de care dispune.

Munţii Coreei de Nord stau pe 200 de minerale diferite, incluzând şi un număr mare de minerale rare pe Terra. Valoarea totală a acestor minerale s-ar ridica la impresionanta sumă de 6 trilioane de dolari.

Potrivit profesorului Petrov, în lumina acestor informaţii, staul nord-coreean ar putea urma două căi:

- Ar putea să urmeze exemplu statelor bogate în petrol din Golf şi să folosească profiturile uriaşe pentru a menţine pe linia de plutire o ţară ineficientă şi coruptă

- Kim ar putea să-şi întoarcă privirea spre statele asiatice ce dispun de tehnologii avansate, precum China

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close