Antena 3 CNN Economic Biz News "Creşterea economică este lentă şi nu pot fi excluse noi crize". Raportul FMI care arată ce se va întâmpla cu economia mondială în 2013 şi 2014

"Creşterea economică este lentă şi nu pot fi excluse noi crize". Raportul FMI care arată ce se va întâmpla cu economia mondială în 2013 şi 2014

"Creşterea economică este lentă şi nu pot fi excluse noi crize". Raportul FMI care arată ce se va întâmpla cu economia mondială în 2013 şi 2014
Sursa foto: Foto: www.gizmag.com
08 Oct 2013   •   17:40

FMI a redus estimările privind creşterea economiei mondiale pentru acest an şi pentru anul următor, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente. Reprezentanţii FMI au redus şi estimările referitoare la creşterea economică a SUA, pe fondul incertitudinilor bugetare şi monetare. FMI a îmbunătăţit însă previziunile pentru zona euro.

În ceea ce priveşte România, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, arată raportul World Economic Outlook al instituţiei publicat marţi.

PIB-ul mondial ar urma să crească în 2013 cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, informează AFP.

"Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize", se arată în raportul semestrial al FMI, potrivit căruia Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.

Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).

Franţa va reuşi să evite recesiunea în acest an cu o creştere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracţie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).

Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.

Pentru Spania şi Italia, FMI anticipează contracţii economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creştere de 0,7%.

Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, însă o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.

În afara României, celelalte state incluse în regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi ţările non-UE Turcia şi Serbia.

FMI anticipează pentru această regiune o creştere economică de 2,25% în 2013 şi de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate faţă de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia şi Republica Cehă sunt incluse în categoria ţărilor avansate.

FMI notează că diferenţele dintre statele din Europa emergentă sunt importante, cu o creştere puternică în Turcia şi ţările baltice, o redresare în curs în Europa de Sud-Est şi Ungaria şi continuarea încetinirii în Polonia.

În cazul Statelor Unite, Fondul anticipează că vor fi cu certitudine motorul creşterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 1,6%, şi cu 0,2 puncte, la 2,6% pentru 2014.

FMI a redus prognoza pentru 2013 privind evoluţia economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul viitor cu 0,4 puncte, la 7,3%.






 

 

 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close