Antena 3 CNN Economic Biz News FMI recomandă Băncii Centrale să înăsprească politica monetară

FMI recomandă Băncii Centrale să înăsprească politica monetară

FMI recomandă Băncii Centrale să înăsprească politica monetară
Sursa foto: Foto: Intact images
04 Iul 2011   •   20:13

Din Fin.ro aflăm care sunt recomandările experţilor FMI pentru BNR. Banca centrală ar trebui să fie pre­gătită să înăsprească politica monetara în următoarele luni pentru a asigura atingerea ţintei de inflaţie pentru 2012, se arată în raportul FMI referitor la prima evaluare a noului acord.

Viitoa­re­le majorări ale preţurilor de adminis­tra­re, inflaţia de bază în urcare şi as­teptările inflaţioniste în creştere su­ger­ează un risc crescut al efectelor secun­dare, se precizează în document.

În aceste conditii, reprezentanţii institutiei fi­nan­ciare spun ca, pentru început, Banca Naţională ar trebui să sporească operaţiunile de piaţă monetară pentru a atrage excesul de lichiditate şi a apro­pia ratele de dobandă de rată-cheie.

„O majorare a ratei-cheie, posibil susţinută şi de o înăsprire a condiţiilor privind re­zervele minime obligatorii, ar pu­tea fi necesară în curând”, se mai arată în raport.

FMI recunoaşte îngrijorarea autorităţilor in ceea ce priveşte vola­tili­tatea intrărilor de capital, dar consideră că acum inflaţia este un pericol mai mare.

„În acest context, cea mai recentă reducere a rezervelor minime obli­ga­­torii pentru depozitele în valută pare să fi fost contra­productivă. Mergând însă mai departe, diferenţa dintre rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele aferente pasivelor în valută ar trebui menţinută pentru a descuraja creşterea excesivă a creditelor în mone­da străină”, se mai spune în document.

Pentru mai multe detalii, accesează Fin.ro

×
Subiecte în articol: FMI banca centrala recomandari
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close