Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia adoptă măsuri economice drastice

Grecia adoptă măsuri economice drastice

Grecia adoptă măsuri economice drastice
Sursa foto: euro
04 Mar 2010   •   00:39

Grecia lansat o nouă rundă de măsuri drastice, fapt întâmpinat bine de pieţele internaţionale, deschizând astfel calea pentru un sprijin european despre care se crede că ar putea veni curând.
Guvernul socialist a crescut taxele pentru alcool şi tutun şi a redus primele de vacanţă pentru sectorul public cu o treime pentru a economisi 4,8 miliarde de euro, anume două procente din PIB.
Pensiile din sectorul public şi privat au fost de asemenea îngheţate.
"Aceste decizii sunt necesare pentru supravieţuirea ţării şi a economiei," declara premierul George Papandreou . Ulterior, acesta a pus presiune pe Bruxelles, anunţând că Atena aşteaptă un răspuns pozitiv .
"Europa are o responsabilitate istorică. Aşteptăm solidaritatea europeană, cealaltă faţă a acestui acord." Acesta va efectua o vizită la Berlin şi Paris în această săptămână pentru discuţii cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, analiştii apreciind că este foarte probabil ca aceştia să ofere sprijin.
Papandreou doreşte ca UE să ajute Grecia să obţină 50 miliarde euro în acest an la dobânzi bune.
El a pus o presiune suplimentară, anunţând că dacă UE nu oferă sprijin, ar pute apela la FMI. O asemenea iniţiativă ar afecta serios credibilitatea eurozonei ca întreg.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Bruxelles a arătat mereu solidaritate cu membrii UE şi va face acest lucru şi în continuare.
Anunţurile guvernului grec au fost primite cu consternare de sindicate, care le-au calificat a fi injuste şi părtinitoare. Cele mai mari sindicate au anunţat că sunt în discuţii pentru o altă grevă generală.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close