Antena 3 CNN Economic Biz News Inflaţia scumpeşte gazele, electricitatea şi energia termică

Inflaţia scumpeşte gazele, electricitatea şi energia termică

Inflaţia scumpeşte gazele, electricitatea şi energia termică
Sursa foto: inflatie
05 Feb 2010   •   19:19

BNR ia în calcul, în scenariu de bază privind prognoza de inflaţie, o creşetere a tarifelor în acest an de 5% la gaze, 4% la electricitate şi 5,2% la energie termică, cu excepţia ultimei categorii celelalte scumpiri fiind cu mult peste estimările anterioare realizate de banca centrală, scrie Mediafax.

"Faţă de proiecţia anterioară, în scenariul de bază curent se au în vedere pentru anul 2010 creşteri mai ample ale tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, precum şi ale preţurilor medicamentelor, în timp ce pentru anul 2011 se anticipează ajustări mai consistente ale preţului medicamentelor şi ale tarifelor la energia termică şi serviciile de apă, canal, salubritate şi transport", potrivit unui raport trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri de BNR.

Banca centrală anticipează o variaţie a preţurilor administrate de 5,6% în 2010, comparativ cu estimarea anterioară, prezentată în luna noiembrie, care arăta o creştere la această categorie de doar 2,7%. Astfel, preţurile administrate vor avea o contribuţie de 1,1 puncte procentuale la inflaţia prognozată pentru 2010, de 3,5%.

Totodată, preţurile la energie electrică şi termică s-au scumpit la începutul acestui an, iar la preţul gazelor declaraţiile autorităţiilor sunt contradictorii.

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Tudor Şerban, spuena pentru agenţia de presă că preţul gazelor naturale se va majora în luna aprilie, iar persoanele cu o situaţie materială dificilă vor fi susţinute în ceea ce priveşte plata facturii.

"Din aprilie nu va mai putea fi ţinută presiunea pe preţ. Comisia Europeană ne-a cerut să pregătim grafice pentru 2012-2013", spune Şerban.

Curând, însă, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au negat informaţia, spunând că preţul gazelor naturale ar putea fi menţinut pe parcursul anului 2010, dacă nu vor fi temperaturi prea scăzute pe o perioadă îndelungată şi în lipsa unor probleme cu sistemul de transport.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: inflatie energie termica gaze
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close