Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu are dreptate, fiscalitatea e mai împovărătoare

Isărescu are dreptate, fiscalitatea e mai împovărătoare

Isărescu are dreptate, fiscalitatea e mai împovărătoare
de Ionuţ Bălan    |    13 Mai 2014   •   11:56

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus saptamana trecuta ca nu si-a schimbat parerea, “este greu sa faci afaceri in Romania”, pentru ca fiscalitatea e mai impovaratoare ca in urma cu doi ani. Premierul Victor Ponta cand auzit una ca asta a parut surprins si a tinut sa precizeze ca nu intelege de ce, din moment ce “cota unica de 16% nu s-a schimbat si nici o alta taxa care priveste mediul de afaceri”.

Fireste ca in discutie s-a bagat si presedintele Traian Basescu, care a repetat ca Guvernul Ponta a introdus 35 de taxe noi. Dar el a refolosit aceasta ideea doar pentru a arata ca lipseste din declaratia guvernatorului, care “le stie pe toate, dar spune numai parti din ele”.

Dupa cum se observa, presedintele isi nuanteaza zicerile in functie de simpatiile sau de antipatiile de moment, si foloseste evolutiile economice pentru a-si “intretine” discursul politic. Daca ar fi controlat guvernul, cum s-a intamplat in trecut, probabil ca n-ar mai fi fost acum impotriva majorarii accizelor, ci s-ar fi prevalat de acordul cu FMI ca sa sustina ca marirea era inevitabila.

Dar trecand dincolo de politicianism, este important de vazut daca Isarescu are dreptate. E sau nu mai impovaratoare fiscalitatea? Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS)  evidentiaza ca impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe si-au majorat ponderea la 16,3% din totalul cheltuielilor gospodariilor in trimestrul IV 2013, fata de 15,8% in trimestrul IV 2012. Deci, povara e mai grea.

Guvernatorul BNR, cand a mentionat ca fiscalitatea e mai impovaratoare, nu s-a referit insa la 2012 ca perioada de comparatie cu 2013, ci la 2011. Ia sa vedem se s-a intamplat atunci?  Cheltuielile cu impozitele au fost la fel de mici ca in 2012 in trimestrul IV - 15,8% din total – deci sub nivelul de anul trecut.

Si totusi, ca imaginea sa fie completa e de dorit sa comparam cheltuielile cu impozitele si contributiile unei familii – ca medie lunara - in intregul an 2013, fata de 2011, in conditiile in care calendarul INS prevede sa dea publicitatii aceste date abia in luna iunie. Ce putem face pana atunci? Sa realizam estimari pe baza datelor trimestriale. Agregarea evolutiilor arata ca familiile romanesti au achitat in 2013 impozite, CAS-uri, cotizatii si alte impozite si taxe in valoare de 384 de lei lunar, fata de 352 in 2011. Cu alte cuvinte, cheltuielile cu impozitele si contributiile au crescut cu 9% in doi ani, in timp ce totalul cheltuielilor a crescut cu doar 6%. Ceea ce inseamna ca, din nou, a fost taxata saracia. Ponderea cheltuielilor cu impozitele si contributiile sociale in totalul cheltuielilor este estimata la 16,6% in 2013, comparativ cu 16,3% in 2012 si 16,1% in 2011.

Mugur Isarescu a adaugat la declaratia de saptamana trecuta ca prin relaxarea politicii fiscale s-ar scoate la lumina o parte din economia gri, inclusiv locurile de munca la negru, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra bugetului, asa cum s-a intamplat in anul 2000, cand s-a micsorat impozitul pe profit de la 40% la 25% si incasarile s-au dublat. In acel an, ponderea impozitelor in cheltuielile totale ale gospodariilor s-a micsorat pana la 6,1%. Dupa care a revenit la 13%-14% in 2001 si 2002, s-a redus la 11,9% in 2003 pentru a nu mai cobora sub 15% dupa 2007 si sub 16% dupa 2011. Si daca in 1995 impozitele si contributiile reprezentau pentru o familie de salariati 19% din totalul cheltuielilor, ele constituie in prezent mai mult de un sfert.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu fiscalitate
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close