Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: România are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că se poate împrumuta mai ieftin

Isărescu: România are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că se poate împrumuta mai ieftin

Isărescu: România are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că se poate împrumuta mai ieftin
Sursa foto: Foto: Agerpres/ Xinhua
de S.T.    |    01 Iul 2013   •   17:40

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, recomandă încheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, pentru că cel pe care România tocmai l-a finalizat s-a dovedit benefic.
   
"Eu recomand încheierea unui nou acord pentru că s-a dovedit a fi benefic, chiar dacă n-am tras niciun ban, pentru că ne putem împrumuta ceva mai ieftin de pe pieţe. Sursa principală de finanţare pe plan extern a deficitului bugetar rămân pieţele de capital", a declarat luni Isărescu, informează Mediafax.
   
El a afirmat că un acord cu FMI ar asigura României, totodată, o "ancoră" şi credibilitate.
   
"Nu cred că România a reuşit să îşi consolideze credibilitatea stând doar pe picioarele ei. Cred că este bine pentru a asigura finanţarea unui deficit bugetar mult mai mic, care înseamnă accesul pe pieţele de capital, pentru a asigura această finanţare la costuri relativ reduse să avem în continuare un acord cu Fondul şi/sau cu UE", a spus Isărescu.
  
Consiliul Director al FMI a avizat miercuri ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes.
   
Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close