Antena 3 Economic Biz News Premierul Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, după expirarea actualului program

Premierul Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, după expirarea actualului program

17 Dec 2014   •   16:36
Premierul Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, după expirarea actualului program
Sursa foto: Foto: Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat că România ar putea încheia un nou tip de acord cu Fondul Monetar Internaţional după expirarea actualului program, urmând modelul Poloniei. Polonia are la dispoziţie o linie de credit flexibilă ce poate fi reînnoită şi pe care o poate accesa în caz de urgenţă.
   
"Dacă vom încheia acordul cu succes, şi eu cred că îl vom încheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de înţelegere. Cred că sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei", a spus miercuri Ponta, citat de Reuters.

Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesată doar în cazuri extreme şi care presupune termeni mai puţin rigizi decât cei incluşi în acordurile încheiate cu România, inclusiv raportat la frecvenţa misiunilor de evaluare, care ar urma să se desfăşoare odată la şase luni, faţă de trei luni în prezent.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie a anului viitor şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Acordul este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană.

În ianuarie, delegaţii ale FMI şi UE sunt aşteptate în Bucureşti pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by. Reprezentanţii FMI au amânat anul acesta de două ori prezentarea unui raport de evaluare privind evoluţia României în cadrul programului, prima dată din cauza unei neînţelegeri între guvern şi FMI privind reducerea CAS, iar a doua oară în contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În aceste condiţii, programul s-a prelungit până în septembrie 2015, faţă de data iniţială de încheiere, care era stabilită în luna martie a anului viitor.

O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a fost prezentă în România între 2-10 decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe 2015.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close