Antena 3 CNN Economic Biz News Preşedintele Agrostar: Inundaţiile vor duce la scumpiri de alimente

Preşedintele Agrostar: Inundaţiile vor duce la scumpiri de alimente

Preşedintele Agrostar: Inundaţiile vor duce la scumpiri de alimente
06 Iul 2010   •   18:41

Inundaţiile scumpesc şi alimentele. Din cauza ploilor şi pentru că nu mai sunt despăgubiţi de stat, producătorii spun că vor creşte preţurile cu până la 8 procente. Mii de hectare de culturi au fost deja afectate de inundaţii.

Inundaţiile vor aduce un nou val de scumpiri, după cel provocat de creşterea TVA de la 19 la 24%.

?În următoarele săptâmâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8% din cauza faptului că sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise? spune preşedintele Agrostar, Şerban Nicolae. La rândul său, liderul Federaţiei Patronale din Industria Alimentară, Sorin Minea crede că preţurile vor creşte în câteva luni.

Practic, un kilogram de roşii va costa cel puţin 2,7 lei, pentru ardei vom scoate din buzunar 5,4 lei, iar pentru un kilogram de cartofi vom plăti 1,7 lei.

Preţurile vor creşte şi în magazine. Un litru de ulei costa luna trecută 4,96 lei. După introducerea cotei TVA de 24%, preţul a crescut la 5,26 lei. Iar scumpirea estimată de sindicate şi patronate ar duce preţul la 5,68 lei. De asemenea, un kilogram de făină va ajunge 2,26 lei, iar pentru un kilogram de zahăr vom plăti 3,06 lei. Cartonul de 10 ouă, care înainte de 1 iulie costa 4,66 lei, ar putea ajunge 5,35 lei, în cazul în care estimările se vor adeveri.

După creşterea TVA, o treime dintre comercianţi nu au majorat preţurile la raft. Ei spun că vor creşte preţurile după ce vor primi marfă mai scumpă de la furnizori.

Antena 3

Foto: Intact Images

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close