Antena 3 CNN Economic Biz News Rate mai mari pentru românii cu credite în franci elveţieni, monedă care a atins maximul istoric

Rate mai mari pentru românii cu credite în franci elveţieni, monedă care a atins maximul istoric

Rate mai mari pentru românii cu credite în franci elveţieni, monedă care a atins maximul istoric
Sursa foto: Foto: forexnewsnow.com
08 Sep 2010   •   23:20

Când se mai linişteşte moneda europeană, o ia razna francul elveţian. Acesta a atins miercuri maximul istoric ? 3,3504lei/ franc elveţian. Este o veste extrem de proastă pentru cei peste 150.000 de români care plătesc rate mai mari la creditele în franci.

Pentru că leul s-a depreciat constant de la începutul anului, oamenii plătesc rate cu 15% mai mari decât acum 3 luni. Ca să ne facem o idee şi mai clară, să luăm o rată de 700 de franci. Acum o lună am achitat 2.140 de lei. Astăzi, pentru exact aceeaşi rată, trebuie să plătim 2.350 de lei, cu peste 200 de lei mai mult.

Problema este că toate aceste credite sunt împrumuturi mari, ipotecare, făcute în perioada 2007 - 2008 când un franc era 2 lei.

Oamenii s-au bucurat de dobânzi mici, mai ales că mulţi nu se încadrau la creditele în euro, dar acum plătesc şi cu 70% mai mult. Consilierii de credite spun să nu ne grăbim să facem o refinanţare în euro a acestor împrumuturi. Şi această monedă este foarte puternică, iar dobânzile şi costurile de refinanţare sunt mari.

Observator

 

 

×
Subiecte în articol: Franc elveţian
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close