Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia ar putea să contracteze primul împrumut extern din ultimul deceniu

Rusia ar putea să contracteze primul împrumut extern din ultimul deceniu

Rusia ar putea să contracteze primul împrumut extern din ultimul deceniu
Sursa foto: bani imprumut
15 Apr 2009   •   11:26

Rusia ar putea contracta anul viitor un împrumut extern pentru prima oară în ultimul deceniu, a declarat ministrul rus de Finante, Aleksei Kudrin, o măsură ce ar putea facilita creditarea pentru companii şi ar sustine finanţele ţării, în contextul recesiunii.
Rusia s-a străduit să ramburseze împrumuturile pe care le-a solicitat după criza financiară şi criza internă a creditelor din 1998, acumulînd cele mai mari rezerve valutare şi de aur la nivel mondial.

Criza economică internaţională a erodat rezervele şi a dus economia Rusiei în prima recesiune din ultimul deceniu, accentuând presiunile asupra rezervelor de stat şi lăsând companiile cu mari probleme în refinanţarea datoriilor externe. "Pentru noi, va fi nevoie de mai multi ani pentru a ieşi din criză. Trebuie să analizăm posibilitatea de a intra pe piaţa externă în 2010 şi să arătăm investitorilor internaţionali care sunt planurile şi obiectivele noastre", a declarat Kudrin.
Rusia ar putea vinde eurobonduri de până la 5 miliarde dolari, pe o perioadă de 3-5 ani, a spus Konstantin Viskovski, şeful departamentului de credite al ministerului.
Companiile şi băncile din Rusia au datorii în valută de 423 miliarde dolari, în timp ce statul are datorii de numai 28,4 miliarde dolari.
Kudrin a menţionat că estimaarea unei contractări economice cu 2,2 a PIB în acest an deja pare optimistă. De altfel instituţiile internaţionalke prezic o contractare cu 4,5%- 5,6%.
În acest an, va fi primul cu deficit din 1999, şi speră să îl limiteze la 5 procente în acest an.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imprumut extern criza economica Rusia
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close