Antena 3 CNN Economic Companii Acţionarii păgubiţi ai Yukos ar putea ?confisca? active ruseşti de 100 miliarde dolari

Acţionarii păgubiţi ai Yukos ar putea ?confisca? active ruseşti de 100 miliarde dolari

Acţionarii păgubiţi ai Yukos ar putea ?confisca? active ruseşti de 100 miliarde dolari
Sursa foto: yukos
02 Dec 2009   •   17:48

Acţionarii Yukos ar putea confisca gazul companiei Gazprom, avioanele Aeroflot şi alte active ruseşti din străinătate în valoare de 100 miliarde dolari după ce un tribunal internaţional a dat o sentinţă în favoarea lor.
Compania rusească cândva privată a fost preluat sub controlul companiei de stat Rosneft în 2006 după ce nu a plătit 28 de miliarde de dolari în taxe.
Acţionarii săi caută acum să fie recompensaţi cu 100 miliarde dolari de cătri guvernul rus şi ieri au făcut un mare pas spre câştigarea cazului, dar care mai poate dura cel puţin doi ani până la închidere. Tribunalul permanent de arbitraj de la Haga a apreciat că Tratatul Cartei Energetice- pe care acţionarii şi-au construit cazul- este opozabil Rusiei.
Aceasta înseamnă că dacă tribunalele dau sentinţă în favoarea acţionarilor şi Kremlin refuză să se conformeze, aceştia pot cere în tribunale confiscarea activelor ruseşti.
Decizia ar putea avea efecte şi asupra Rosneft, care este cotată la bursa de la Londra.
Compania Yukos a fost distrusă în cadrul unei campanii motivată politic orchestrată de Kremlin şi autorităţile fiscale ruse. Aceasta a fost parţial motivată de ambiţiile politice ale şefului companiei Mihail Hodorkovski. El a fost condamnat opt ani pentru evaziune fiscală şi fraudă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: companie petroliera Rusia Kremlin
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close