Antena 3 CNN Economic De ce se închide fabrica Nestlé de la Timișoara

De ce se închide fabrica Nestlé de la Timișoara

De ce se închide fabrica Nestlé de la Timișoara
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
31 Ian 2019   •   10:35

Angajaţii fabricii Nestlé din Timişoara, care îşi va închide porţile începând cu data de 31 mai, şi-au stabilit ieri pachetul salarial social, pe care îl vor solicita angajatorului elveţian. Decizia acestuia de a închide unitatea din România a fost una surprinzătoare, având în vedere rezultatele foarte bune obţinute aici. Angajaţii spun că în luna noiembrie a anului trecut a fost încheiat noul Contract Colectiv de Muncă şi toată lumea era mulţumită de cum mergea fabrica. Pe 14 ianuarie, vestea închiderii a venit ca un trăsnet pentru cei 388 de salariaţi.

Reprezentanţii Sindicatul Liber Nestlé vor solicita angajatorului elveţian un pachet salarial care include salarii compensatorii în funcţie de vechime, dar şi plăţi compensatorii suplimentare pentru persoanele cu handicap, familiile monoparentale sau care au în întreţinere mai mult de trei copii, precum şi pentru familiile în care ambii soţi lucrează în fabrică. Pe de altă parte, se va solicita plata asigurărilor de sănătate pentru disponibilizaţi cel puţin un an de zile şi plata unor cursuri de calificare pentru aceştia, scrie jurnalul.ro.

O singură explicaţie

”Singura explicaţie oferită de managementul Nestlé pentru închiderea fabricii a fost lipsa personalului”, ne-a declarat Ovidiu Bolovan, preşedintele sindicatului din fabrică. Potrivit unei informării făcute de conducerea companiei, în ultimii ani fluctuaţiile de personal au fost foarte mari. Au venit şi au plecat nu mai puţin de 160 de persoane pe an.

Salariile mici, marea problemă

Explicaţii pentru această situaţie este pusă însă de reprezentantul sindicatului pe seama salariilor foarte mici. „În urmă cu 10-8 ani, salariile erau foarte atractive. Eram o unitate-etalon în Timişoara. În ultimii ani, am ajuns să lucrăm aproape pe salariul minim pe economie”, ne-a de declarat Ovidiu Bolovan. Pachetul salarial compensatoriu va fi prezentat astăzi conducerii fabricii, iar pe 5 februarie la Geneva, unde va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Comitetului European pentru Întreprinderi, la care vor participa şi reprezentanţii Nestlé.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close