Antena 3 CNN Economic FMI cere majorarea preţului la electricitate şi gaze cu minim 15%

FMI cere majorarea preţului la electricitate şi gaze cu minim 15%

FMI cere majorarea preţului la electricitate şi gaze cu minim 15%
Sursa foto: Foto: INTACT Images
05 Feb 2012   •   13:28

FMI cere Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la finalul lunii februarie, conform unui draft obţinut de Adevărul. Preţul gazelor pentru firme ar trebui, de asemenea, majorat cu 15% până la vară, conform aceluiaşi act.

Draftul reprezintă propunerea FMI către instituţiile româneşti, de miercuri. S-au mai purtat negocieri, însă, şi vineri, deci este posibil ca aceste condiţii să fie modificate.

„În sectorul electricităţii, ne angajăm să implementăm ajustarea anuală a tarifelor reglementate (amânată în acest an) de cel puţin 15% până la finele lunii februarie, pentru a compensa creşterea costurilor ca urmare a producţiei reduse de energie hidroelectrică. Împreună cu ANRE, vom începe să implementăm de la finele lunii martie 2012 calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, în paşi trimestriali, până la liberalizarea completă a consumatorilor noncasnici până la finele anului 2013 şi a consumatorilor casnici până la finele anului 2015", se arată în document.

Totodată, FMI a cerut majorarea preţului gazelor pentru consumatorii noncasnici cu 15% în etape trimestriale până la finele lunii iunie 2012.

„În sectorul gazelor, ajustarea de preţ pentru consumatorii noncasnici implementată lunile trecute (inclusiv cea de 5% de la 1 ianuarie), tot a lăsat preţurile sub cele conform formulei de recuperare a costurilor. Ne angajăm să aplicăm restul de ajustare de 15%, necesară pentru a ajunge la CUG, în paşi trimestriali până la finele lunii iunie", se mai arată în draft.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close