Antena 3 CNN Economic FMI estimează la 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune

FMI estimează la 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune

FMI estimează la 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune
Sursa foto: Foto: Intact Images
de S.T.    |    09 Oct 2014   •   21:44

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat joi că există în jur de 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune, informează agenţia EFE.

Lagarde a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii anuale a FMI şi Băncii, notează Agerpres.

"Am estimat riscul de reintrare în recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ", a spus directorul FMI. "Nu vreau să spun că se va întâmpla, vreau să spun că există un risc serios de recesiune, dacă nu se face nimic", a adăugat Lagarde.

Această evoluţie preconizată pentru zona euro este dată de contracţia economiei italiene (0,2 %), creşterea neînsemnată a Franţei (0,4 %) şi slăbirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% în 2014.

Totodată, şefa FMI a dat asigurări că, "dacă ţările iau măsuri adecvate, atât ţările cu deficit, cât şi cele care au excedent, fac ceea ce au de făcut, atunci se va evita acest lucru".

În raportul "Perspectivele Economiei Globale", FMI a insistat ca Banca Centrală Europeană să continue cu sprijinul monetar.

Documentul încurajează, de asemenea, ţările cu excedent, precum Germania, să crească investiţiile publice, iar pe cele cu deficit să sprijine condiţiile ieftine de finanţare pentru a adopta măsuri fiscale de stimulare a creşterii şi forţei de muncă.

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close