Antena 3 CNN Economic Greșeala pe care o fac mulți români la primirea salariului. Sfaturi pentru a pune bani deoparte

Greșeala pe care o fac mulți români la primirea salariului. Sfaturi pentru a pune bani deoparte

Anul acesta a adus cu sine o provocare uriaşă pentru români: facturile la utilităţi. Este motivul pentru care analiştii financiari vin cu o serie de recomandări ce pot face diferenţa dintre economie şi faliment.

Greșeala pe care o fac mulți români la primirea salariului. Sfaturi pentru a pune bani deoparte
Sursa foto: Antena 3
de Valentina Vasile    |    30 Ian 2022   •   23:14

Pe fondul facturilor uriaşe la energie şi gaz, nu puțini sunt românii care au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta.

Potrivit unui studiu, una din patru familii din România nu se descurcă cu banii de la o luna la alta, iar soluţile sunt următoarele: ori se împrumută, ori amână unele cheltuieli.

În 2020, an în care tarifele la energie electrică și gaze erau mai mici comparativ cu astăzi, 40% dintre gospodării întârziau la plata facturilor la utilități.

La o primă vedere, plata facturilor imediat după încasarea salariului este o dovadă de responsabilitate. Doar că specialiștii avertizează că, de fapt, acest obicei este o piedică în calea economiilor.

Sfaturi prețioase pentru a pune bani deoparte, de la Adrian Asoltanie

"Sfatul cel mai sănătos este, ți-a intrat salariul astăzi, pune astăzi deoparte ceva. Că e 100 de lei, că e 50 de euro, cât poți. Recomandarea ar fi 10-15% din salariu să îi pui deoparte și după aceea să faci restu cheltuielilor, pentru că altminteri, dacă lași la sfârșit, nu mai apuci.

Vreau să vă arăt cum folosesc eu cu soția mea, de peste 9 ani de zile, cum ne gestionăm noi banii. Avem un sistem de plicuri în care punem bănuții. În ziua de salariu avem 10 categorii. Un plic foarte important, fondul de urgență. Măcar 1.000- 2.000 de lei cash în casă ar trebui sa aibă orice persoană sau familie pentru mici urgențe casnice, mici probleme de sănătate. E obligatoriu să ai o rezervă de cash în casă", a spus Adrian Asoltanie, cel mai cunoscut trainer de educație financiară.

Citiţi şi: Sfaturi prețioase pentru a strânge bani, de la Adrian Asoltanie. Ce e metoda celor trei plicuri 
 

×
Subiecte în articol: Adrian Asoltanie sfaturi bani
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close