Boc: Garanţiile la "Prima Casă" vor fi majorate la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi

10 Feb 2010   •   15:54
Boc: Garanţiile la "Prima Casă" vor fi majorate la 70.000-75.000 euro pentru locuinţe noi prima casa

Limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul "Prima Casă" va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor, scrie Mediafax. Modificările au fost anunţate, miercuri, de premierul Emil Boc şi urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

"Pentru anul 2010, programul Prima Casă va fi orientat cu prioritate pentru construcţia de locuinţe de la zero, de locuinţe noi. Vom realiza acest lucru prin două mecanisme pe care le vom impune în cadrul actului normativ. Pe de o parte, partajarea garanţiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate până la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garanţii guvernamentale în comparaţie cu ce a fost în 2009, şi suplimentarea plafonului de garanţii pentru cei care construiesc locuinţe de la zero. Astfel spus, pe româneşte, vor fi mai multe garanţii guvernamentale pentru cei care construiesc locuinţe de la zero decât pentru cei care cumpără locuinţe vechi", a declarat Boc.

Acesta mai spune că limita garanţiei guvernamentale va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe finalizate şi majorată pentru locuinţe noi.

Întrebat de presă la cât va creşte plafonul pentru locuinţele nou-construite, şeful Guvernului a spus că valoarea individuală a garanţiei se va majora de la 60.000 euro la 70.000-75.000 euro.

"Vom decide săptămâna viitoare, aici avem în vedere majorarea plafonului pentru locuinţele construite de la zero", a declarat Boc.

Acesta mai spune că plafonul de garanţii pentru locuinţe noi va fi minim dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care încheie până la 15 februarie 2010 antecontracte de vânzare-cumpărare de locuinţe prin programul "Prima Casă" să beneficieze în continuare de garanţia statului la contractarea creditului, după sistemul actual, apoi programul urmând să fie modificat, pentru a se stimula achiziţia de locuinţe noi.

Programul "Prima Casă" prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost impus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Antena3.ro

Parteneri
x close