Antena 3 CNN Economic Surse: Liderii de la Bucureşti vor să mărească impozitul la pensiile speciale. Banca Mondială le vrea eliminate

Surse: Liderii de la Bucureşti vor să mărească impozitul la pensiile speciale. Banca Mondială le vrea eliminate

Pensiile speciale vor fi cea mai mare problemă a lui Marcel Ciolacu, în momentul în care va ajunge premier. 

de Georgiana Adam    |    12 Mai 2023   •   09:16

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, că va discuta la Bruxelles propunerile pentru reforma pensiilor speciale, iar varianta agreată va fi discutată apoi şi în Parlament, până la finalul sesiunii legislative. 

În timp ce Banca Mondială cere eliminarea pensiilor speciale, surse politice spun că liderii de la Bucureşti iau în calcul să mărească impozitul de la 15% la 40%.

De asemenea, în raportul Băncii Mondiale se precizează că ar trebui eliminate şi sporurile din pensiile militare. 

"Planul guvernului este clar (...) , trebuie să stabilim modalitatea în care proiectul să fie îndeplinit.

Citeşte şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani 

Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul aşa cum scrie acolo. Practic, eu sunt un integrator aici, miniştrii de linie vin cu propunerile.

Practic, noi discutăm de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat: să fie vechimea minimă din sistem aliniată, înseamnă creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani şi înseamnă că nu există posibilitatea să se cupleze mai multe pensii în acest sistem", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vezi şiPensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close