Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv "Exclus să dispară cash-ul!" | Dan Suciu dă asigurări că BNR nu a fost implicată în decizia de a limita plățile în numerar ale românilor

"Exclus să dispară cash-ul!" | Dan Suciu dă asigurări că BNR nu a fost implicată în decizia de a limita plățile în numerar ale românilor

Prevederea prin care românii nu mai au voie să facă plăți în numerar decât până la un anumit plafon zilnic i-a neliniștit pe cetățeni, așa cum se întâmplă mereu când statul decide în privința banilor populației.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2023   •   16:48

Limita zilnică de 5.000 de lei este prevăzută în pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

Deocamdată, legea nu se aplică, pentru că a fost contestată de Opoziție la Curtea Constituțională.

Subiectul a fost discutat la Antena 3 CNN cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

"Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariții cash-ului. Știu că de aici se pleacă în tot solul de teorii legate de dispariția cash-ului.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Dispariția cash-ului este exclusă"

Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă. 

Și vreau să adaug că inclusiv la Banca Centrală Europeană s-a discutat despre acest chestiune, nu neapărat cu privire la legislația noastră. Însă apar tot soiul de legislații restrictive de utilizare a cash-ului în diferite țări și, iată, suntem și noi în această chestiune.

Banca Centrală European a spus explicit nu se pune niciodată problema dispariției cash-ului, chiar dacă este încurajată o formă sau alta de plată electronică. 

Noi, Banca Națională, n-am fost implicați în această în această discuție. Ea ține, așa cum a fost explicată, de evaziunea fiscală, de alte lucruri care țin mai degrabă de activitate altor instituții.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Bancarizarea slabă a populației e o problemă în România"

(Legat de faptul că unul din trei români nu are cont bancar, implicit nici card), asta e o problemă mare în România. Sunteți de acord cu mine că asta n-ar trebui să fie o realitate a zilei de azi. Aceasta dispersie slabă a bancarizării în România e una din problemele cu care ne confruntăm și încurajăm (lucrurile) să nu mai evolueze în acea direcție sau să diminuăm această chestiune.

Acum, nu știu dacă prin limitări administrative de utilizare a cash-ului vom determina oamenii să meargă mai mult spre digitalizare, pentru că, evident, sunteți de acord cu mine: e mult mai simplu să plătești cu cardul. Acuma, nu vorbim de comisioanele băncilor. Facilitatea de plată cu cardul e imensă, nu mai trebuie să stai să-ți numeri banii(...)

Eu cred că (cei din mediul rural) dacă deja au o activitate comercială mai mare, e imposibil să nu aibă cont bancar și ar fi bine să vadă oportunitățile și avantajele pe care un cont bancar și o plată digitalizată le oferă. Sigur că limitările sunt inconfortabile.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Oamenii trebuie să poată alege între cash și card"

Justificarea celor care au avut această inițiativă legislativă a fost de a încerca să limiteze plățile la negru. Banca Națională a României afirmă ferm că niciodată, într-o perspectivă de timp rezonabilă, nu va dispărea cash-ul. 

Pentru Banca Națională, cash-ul este foarte important. Noi suntem emitenți de bilete de bancă, adică de cash, noi le emitem. Deci nu, nu vrem să dispară, evident, aceste instrumente de plată.

Pe de altă parte, drumul trebuie să fie spre digitalizare și spre plată electronică. Adică vrem, nu vrem, lucrurile merg în direcția aceasta și sunt niște avantaje extraordinare pe care plățile electronice ți le dau.

Ar trebui să le promovăm, mai degrabă, decât să le administrăm prin interzicere. Trebuie să promovăm aceste lucruri și să creăm o oportunități atât pentru plata electronică, cât și pentru plată cash. Iar atunci oamenii vor vedea diferențele și vor opta de bunăvoie pentru una sau alta, așa cum au interesele", a spus Dan Suciu la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Decisiv
» Vezi toate știrile din Decisiv
Cele mai noi știri
Parteneri
x close