Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Aeroporturi din România, în prag de insolvență din cauza preturilor mari la energie

Aeroporturi din România, în prag de insolvență din cauza preturilor mari la energie

Scumpirea energiei a creat haos în rândul directorilor de aeroporturi care nu ştiu ce să mai facă să beneficieze de un preţ plafonat în întregime la energie. Unele aeroporturi ar putea intra în insolvență.

Aeroporturi din România, în prag de insolvență din cauza preturilor mari la energie
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Dragos Pascaneanu
de Ioana Mircea    |    17 Oct 2022   •   20:24

Mai multe aeroporturi din țară se află în prag de insolvență din cauza facturilor mari la energie.

Aeroportul Internațional Iași termină anul 2022 pe pierdere, deși după toate datele stă cel mai bine din istoria sa la numărul de pasageri.

Acesta nu este singurul aeroport unde facturile la energie au explodat. În aceeaşi situaţie se află şi aeroporturile din Timişoara, Sibiu sau Târgu Mureş.

După ce firma de energie s-a retras din contractul de furnizare a curentului electric pe care îl avea în derulare, facturile lunare de la Aeroporul din Iaşi au ajuns la sume uriaşe, respectiv de la 100.000 de lei, la 300.000 de lei.

Situaţia nu este una mai bună nici la Timişoara, unde directorul aeroportului spune că 85% încasări se duc doar pe facturile la energie.

"Dacă nu reușim să plătim plafonat întregul consum vom urca de la 4 milioane de lei, la 11 mil lei pe an. Dacă corelăm consumul de energie și cu salariile oamenilor, ajungem la 85% la cifra de afaceri. Să consumi 85% din ce produci numai pentru a plăti facturile, este enorm. Nu ne mai rămân bani pentru a desfășura activitățile de zi cu zi", a declarat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului din Timișoara.

La Târgu Mureş, factura pe luna septembrie încă nu a fost emisă. În august a fost plătită suma de 67.000 de lei, iar următoarea se aşteaptă să fie mai mare.

Cu toate acestea, într-o situaţie mai fericită se afla Aeroportul Internaţional din Sibiu. Chiar dacă şi aici s-au resimţit creşterile la energie, nu  a fost atât de mult încât să pună în pericol funcţionarea aeroportului. 

×
Subiecte în articol: aeroport criza energie insolventa
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close