Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Atac armat, soldat cu morți și răniți, la o universitate din centrul orașului Praga

Atac armat, soldat cu morți și răniți, la o universitate din centrul orașului Praga

Un atac armat a avut loc joi la o universitate din centrul capitalei Cehiei. Poliția din Praga a confirmat că există victime, atât morți, cât și răniți.

de Ştefan Petrică    |    21 Dec 2023   •   17:10

Update 20:10 Presupusul trăgător al incidentului de joi de la universitatea din Praga avea permis de port-armă și deținea mai multe arme, potrivit președintelui poliției cehe, Martin Vondrášek.

Update 19:50 Atacatorul era student la Universitate, afirmă poliția.

"Atacatorul era un student în vârstă de 24 de ani la Universitatea Charles", conform informațiilor furnizate de poliția cehă.

Update 19:15 Momentele împușcăturii din timpul masacrului din clădirea Facultății de Arte a Universității Charles din Praga au fost surprinse de o cameră de bord din mașina unui cetățean. 

Pe lângă sunetul împușcăturilor, videoclipul arată și fuga ulterioară a oamenilor departe de locul pericolului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 19:02 Conform ultimelor informații, 15 persoane au fost declarate decedate.

Update 18:00 Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan a declarat că nu există un pericol iminent.

"Sunt la fața locului, poliția intervine foarte profesional.

Vreau doar să asigur publicul că nu mai există niciun pericol acum, al doilea trăgător nu a fost confirmat.

Cu toate acestea, vreau să îndemn cetățenii care se deplasează în centrul Praga să respecte cu strictețe indicațiile Poliției la fața locului, să respecte toate închiderile puse de poliție, să nu meargă la fața locului pentru a vedea și a nu complica intervenția tuturor componentelor Sistem integrat de salvare", a scris Vit Rakusan pe pagina sa de Facebook. 

Update 17:50 Cel puțin 11 morți și 30 de răniți în urma atacului armat.

Potrivit ultimelor informații, înainte de a deschide focul, atacatorul a încercat să intre în mai multe săli de clasă.

Profesorii și elevii au fost avertizați și s-au baricadat în sălile de clasă, așa s-a făcut că a urcat pe acoperișul clădirii, unde s-ar fi împușcat și ar fi căzut de pe clădire.

Poliția transmite că individul ar fi avut probleme psihice și urmează să se verifice dacă individul ar fi fost student al universității.

Update 17:30 Jan Lipavský, ministrul de externe al Cehiei, a declarat că este "șocat de teribilul eveniment de la Facultatea de Arte a Universității Charles”.

"Prezint condoleanțe familiilor victimelor. Mă gândesc la cei răniți, la cei dragi lor, la studenți și la toți cei afectați de acest act îngrozitor”, a adăugat el.

Update 17:22 Spitalul General Universitar a activat "planul de traume". Așteaptă sosirea primului rănit.

Update 17:15 Conform televiziunii cehe (Czech Television), un elicopter se îndreaptă către locul incidentului pentru a prelua persoanele grav rănite în urma împușcăturilor.

Update 17:10 Atacatorul a fost prins si eliminat, anunță autoritățile.

"Atacatorul a fost eliminat. Întreaga clădire este în prezent evacuată și există mai mulți morți și zeci de răniți”, a anunțat poliția cehă pe rețelele de socializare.

Știre inițială

Atacul a avut loc la Facultatea de Arte din cadrul Universității Charles. Imaginile postate pe rețele arată oameni care fug îngroziți.

Poliția a închis publicului Piața Jan Palach Square și zonele adiacente

"În momentul de față, la fața locului are loc o intervenție a poliției, toată Piața Jan Palach și împrejurimile sunt complet închise”, au transmis polițiștii pe rețeaua X.

Poliția a adăugat ulterior că "pe baza informațiilor inițiale, putem confirma că la fața locului sunt morți și răniți”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al facultății, Tereza Marková, personalul și studenții au fost instruiți să se închidă în birouri și săli de clasă. El nu are informații mai detaliate, nici măcar despre numărul de studenți și muncitori care ar fi trebuit să fie acolo în acel moment.

Poliția le-a cerut locuitorilor caselor din apropiere să nu iasă din case și să nu rămână în apropiere.

Jana Poštová, purtătoarea de cuvânt a serviciului de salvare din Praga, a confirmat numărul mare de răniți în mod diferit și, din păcate, morți.

"Am actualizat așa-numitul plan de traumă, când unitățile medicale din jur sunt în standby. Am trimis 4 echipaje medicale și mai multe echipaje de salvare la fața locului, inclusiv vehicule speciale”, a spus ea la emisiunea Prima News de la CNN.

Digul a fost închis, liniile de tramvai și autobuz sunt deviate. Restricția a fost extinsă ulterior la linia A de metrou – trenurile treceau doar prin stația Staroměstská. Oamenii care erau în stație nu pot ieși, poliția nu i-a lăsat să iasă în stradă.

×
Subiecte în articol: atac terorist Cehia
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close