Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN După Bucha, Borodianka. Cadavre de oameni legați, torturați și împușcați în cap, recuperate de voluntari, după alungarea rușilor din oraș

După Bucha, Borodianka. Cadavre de oameni legați, torturați și împușcați în cap, recuperate de voluntari, după alungarea rușilor din oraș

Borodianka este o localitate situată în apropiere de Bucha, orașul ucrainean al cărui nume a devenit sinonim cu crimele comise de ruși împotriva civililor.

După Bucha, Borodianka. Cadavre de oameni legați, torturați și împușcați în cap, recuperate de voluntari, după alungarea rușilor din oraș
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2022   •   17:34

Trupele ruse au ocupat Borodianka la sfârșitul lui februarie, pe când Vladimir Putin nu bănuia că tentativa sa de a lansa o invazie totală a Ucrainei, cu Kievul pe post de trofeu suprem, avea să eșueze într-un mod catastrofal pentru prestigiul militar al Moscovei.

Localitatea a fost eliberată recent de trupele ucrainene.

În urma rușilor au rămas cadavre și distrugeri greu de imaginat. Exact cum s-a întîmplat la Bucha.

"Borodianka a fost sub controlul rușilor mult timp. Pentru a vă face o idee despre amploarea distrugerilor de aici, case precum acestea au fost complet distruse, însă pot fi văzute și imobile rezidențiale mari care au fost puse la pământ. Această clădire a fost distrusă, era legată de cealaltă, dar acum n-a mai rămas nimic din ea", spune corespondentul CNN Fred Pleitgen, având în spatele său dovezile devastărilor.

Rușii și-au lăsat urmele peste tot: au vopsit litera "V" pe pereții clădirilor, simbol pe care trupele Moscovei îl folosesc pentru a desemna unitățile combatante în Ucraina.

Localnici precum Oksana Kosticenko și soțul ei s-au întors în localitate după ce rușii au fost alungați.

Casa le-a fost jefuită, în hol au găsit sticle de băutură și urme de țigări stinse pe masa folosită pe post de scrumieră.

Borodianka, după plecarea rușilor: în case, dezastru; în curte, un cadavru

Însă oroarea îi aștepta în curte: cadavrul unui bărbat, cu mâinile și picioarele legate. Pe corpul neînsuflețit se văd leziuni grave. Alături, un cartuș tras.

Autoritățile ruse declară neîncetat că forțele lor din Ucraina nu trag în civili și numesc relatările despre crimele din Bucha și din alte locuri drept "falsuri și provocări".

Voluntarii care adună cadavre - la Borodianka și în alte locuri - au o altă poveste de spus.

În decurs de câteva ore, ei au găsit un civil împușcat mortal pe bicicletă, un cadavru carbonizat, imposibil de identificat și o altă victimă civilă: un bărbat împușcat de mai multe ori în cap și în piept, în timp ce transporta medicamente cu mașina sa.

Acum, medicamentele zac împrăștiate lângă drum.

Autoritățile ucrainene se așteaptă să găsească alți morți printre ruine

"Cel mai îngrozitor lucru este că nu e vorba de soldați uciși, ci de oameni obișnuiți. Oameni nevinovați, torturați și uciși fără motiv", spuse Ghennadi Avramenko, unul dintre cei care strâng cadavre la Borodianka.

Drumul de la Borodianka la Kiev este mărginit de sate, devastate, și ele, în timpul ocupației rusești.

Rusia susține că derulează în Ucraina o "operațiune specială", nu un război, și că soldații Moscovei nu trag în civili.

Însă zona este plină de muniția folosită de ruși, inclusiv pentru arme grele, cu efect devastator asupra zonelor locuite, notează corespondentul CNN.

Acum, că rușii s-au repliat în est, unde și-au intensificat atacurile, autoritățile ucrainene se așteaptă să găsească numeroase alte victime civile ale invadatorilor, sub ruinele din localitățile eliberate.

Atenție, galeria foto conține imagini cu puternic impact emoțional!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: Borodianka Bucha
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close