Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pădurile României, în mâinile mafiei lemnului. Un pădurar rupe tăcerea despre implicarea politicului

Pădurile României, în mâinile mafiei lemnului. Un pădurar rupe tăcerea despre implicarea politicului

Pădurile rămân în mâinile mafiei. Polițiștii au demarat în această dimineață peste 100 de percheziții la persoane bănuite de defrișări și transport ilegal de lemn.

Pădurile României, în mâinile mafiei lemnului. Un pădurar rupe tăcerea despre implicarea politicului
Sursa foto: Hepta Syndicate / Lucian Muntean
de Gabriel Dano    |    28 Sep 2022   •   18:54

S-au confiscat bani, mașini și cantități mari de lemn. De sancțiuni sau măsuri concrete, momentan nu se știe nimic. Mai multe ocoluri silvice din țară și-au închis porțile, dar susțin că toate activitatea se desfășoară legal.

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, a demarat azi 146 de percheziții în Capitală și alte 16 județe. Vizată este, din nou, mafia lemnului, o afacere ilegală în care s-a dovedit de multe ori că sunt implicați și cei de la vârf. Descinderile de azi au vizat mai multe persoane bănuite de evaziune fiscală, spălare de bani, tăiere fără drept a arborilor din fondul forestier național și delapidare.

Două grupări constituite în județul Suceava ar controla 20 de societăți comerciale cu obiect principal de activitate în domeniul silvic. Prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Sunt 85 de percheziții doar în județul Suceava. Sunt zeci de lucrători de la poliție, ANAF, Jandarmerie sau Garda Forestieră care au descins la depozitele de material lemnos. Una dintre grupări este din comuna Mălini, județul Suceava. Implicat este fratele unui primar.

Localnicii din zonă povestesc că firma cară zi și noapte zeci de mașini de lemn, cea de-a doua, o firmă cu un profit anual de peste 1000000 de lei amendată de mai multe ori pentru transportul lemnului. Sancțiunile, însă, au fost unele modeste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia.

Sunt mii de metri cubi care vor trebui acum cubați și se vor face controale încrucișate, atât în depozite, cât și în acte, dar și în păduri. Au fost percheziții și la ocoalele silvice. Au mers anchetatorii, împreună cu lucrătorii silvici, în pădure pentru a număra cioatele și pentru a evalua materialul lemnos care ar trebui să se găsească în depozit și diferențele ar trebui să rezulte din acte. Vizată este și firma care se ocupă de încălzirea orașului Suceava și una care furnizează mobilier și materiale de construcții din lemn.

Cum acționează, de fapt, mafia lemnului prin metoda supraîncărcarea

Schema este veche, dar dacă nimeni nu-i deranjează pe hoții din pădurea, este utilizată la scară largă. Primul pas este încărcarea camionului cu bușteni. În acte sunt trecuți, de exemplu, 30 de metri cubi de lemn.

În realitate se încarcă.50 de metri cubi. În mod normal, pădurarul, inginerul, poliția ar trebui să verifice dacă ce e pe acte bate cu ce este în camion. Dar nimeni nu o face. Așa că mașina circulă nestingherită. Cum se face plata? Că și aici este furt pe față.

Cumpărătorul plătește, evident, prin virament bancar, vânzătorului, cantitatea de lemn trecută în acte. În cazul nostru, cei 30 de metri cubi sunt plătiți prin bancă. Ei, restul de 20 de metri cubi, sunt plătiți cash, bani în mână, prin intermediul unor interterpuși. Iar acești bani sunt, evident, nefiscalizați.

 

×
Subiecte în articol: lemn mafia lemnului
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close