Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum ne protejăm de hepatită. Carmen Dorobăț: ”Trebuie să fim prudenți. Este un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie”

Cum ne protejăm de hepatită. Carmen Dorobăț: ”Trebuie să fim prudenți. Este un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie”

Primul caz de hepatită cu origini necunoscute a fost depistat şi în România. E un caz "probabil", a precizat ministrul Sănătăţii, apărut la o fetiţă de cinci ani, care e acum sub tratament.

Cum ne protejăm de hepatită. Carmen Dorobăț: ”Trebuie să fim prudenți. Este un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie”
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2022   •   19:38

Fetiţa nu a călătorit în străinătate, nu a intrat în contact cu rude din străinătate, dar prezintă simptomele indicate de OMS. Cazul nu poate fi confirmat oficial până când nu există o cauză oficială, a explicat ministrul. Care spune că nu se poate vorbi nici de prevenţie momentan.

Medicul Carmen Dorobăț, profesor doctor și fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, recomandă ca măsuri de prevenție evitarea spațiilor aglomerate și  spălatul pe mâini cu apă și săpun.

„Trebuie să fim prudenți. Vorbim despre un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie. Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile. Atâta vreme cât astfel de virusuri, și nu neapărat adenovirusuri, pot persista și pe anumite suprafețe pentru  o perioadă de timp, deci atenție și la contactul direct. Măsuri de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Aș putea să aduc la cunoștința părinților că ar trebui să fie atenți la fenomenele digestive, dar și la ceea ce înseamnă icter, adică colorarea în galben a ochilor, la urini închise la culoare, care vin odată cu colorația în galben a ochilor și, de asemenea, o stare de somnolență pe care micuțul poate să o descrie sau nu, important este ca cei din jur să o observe.”, a declarat Carmen Dorobăț, la Antena 3.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârsta de până la 16 ani. Potrivit OMS, cel puţin un copil dintre aceştia a murit şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Foarte mulţi pacienţi au raportat probleme gastrointestinale - dureri, diaree, vărsături şi niveluri crescute de enzime hepatice, fără febră. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Israel, Danemarca, Italia, dar şi în România. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate la mijlocul săptămânii, cu privire la cazuri de hepatită cu origini necunoscute.

×
Subiecte în articol: Carmen Dorobăț hepatita
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close