Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul: Schimbări privind adresa din cartea de identitate

Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul: Schimbări privind adresa din cartea de identitate

Parlamentarii au aprobat o lege care să prevină fenomene precum cel al înregistrării frauduloase pentru vot sau cel prin care părinţii păcălesc sistemul pentru ca ai lor copiii să ajungă la şcoli sau grădiniţe mai bune.

de Mia Lungu    |    Cătălina Buzoianu    |    04 Mai 2023   •   18:38

Potrivit legii adoptate de Parlament, nu mai poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.

Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Nerespectarea noilor prevederi este sancţionată cu amendă între 75 şi 150 lei.

Citește și: Procedura oficială pentru modificările în buletin: Informații esențiale pentru toţi românii

O altă modificare a legii prevede ca de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea acesteia se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 258 voturi "pentru" și șapte "contra".

Proiectul a fost inițiat de 113 deputați și senatori PSD, AUR și minorități naționale.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: carte de identitate buletin romani adresa
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close