Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii folosesc tot mai des carduri de cumpărături. Riscurile de executare silită sau faliment personal, explicate de specialiști

Românii folosesc tot mai des carduri de cumpărături. Riscurile de executare silită sau faliment personal, explicate de specialiști

În faţa inflației ridicate, românii care abia îşi mai pot asigura traiul zilnic caută soluții prin împrumuturi bancare și apelează tot mai mult la cardurile de cumpărături. Specialiştii avertizează că acestea ar trebui folosite doar în caz de nevoie şi nu pentru a cumpara obiecte care se devalorizează, cum ar fi telefoanele mobile. Iar dacă nu plătim ratele la timp, avem de-a face cu costuri uriaşe. Dobânzile pot ajunge şi la 20 la sută.

Românii folosesc tot mai des carduri de cumpărături. Riscurile de executare silită sau faliment personal, explicate de specialiști
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    24 Mai 2024   •   18:45

Cu o putere de cumpărare din ce în ce mai scăzută, românii nu pot economisi bani pentru a-și achiziționa diverse bunuri. Nu se mai împrumută nici la rude sau la prieteni, ci apelează la cardurile de cumpărături.

Specialiștii avertizează că se creează un cerc vicios și dacă nu se cunosc toate comisioanele, putem plăti și de două - trei ori mai mult.

Cardurile de credit nu ar trebui folosite pentru bunuri care se devalorizează, cum ar fi televizoarele și telefoanele. Dacă se va ajunge în această situație, trebuie plătita lunar toată rată, nu mai puțin, altfel apar dobânzi suplimentare. 

Dobânda se plătește și pentru orice zi de întârziere. Limita cardului ar trebui redusă atunci când apare posibilitatea, pentru a fi îndepărtată și tentația de a folosi bani care nu ne aparțin.

Neplata acestor credite poate duce chiar la executarea silită. Probleme pot avea și cei care vor să acceseze un credit imobiliar.

Apetitul crescut al românilor pentru credite de consum, inclusiv cardurile de cumpărături, l-a surprins și pe guvernatorul BNR.

"Crește vertiginos creditul de consum. Realizăm că această creștere a creditelor de consum s-a făcut chiar în condițiile unor dobânzi înalte.", a spus Mugur Isărescu.

Valoarea creditelor de consum pe lună martie este de 70 de miliarde de lei, potrivit BNR. În creștere cu 8% față de anul trecut.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close