Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Modificările la Codul Silvic, explicate de ministrul Mediului: "Am coborât pragul pentru infracţiunea de furt de lemne"

Modificările la Codul Silvic, explicate de ministrul Mediului: "Am coborât pragul pentru infracţiunea de furt de lemne"

Codul silvic vine cu modificări dure, a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet, astăzi, la conferinţa "România redevine verde – Trei pași fără întoarcere. Un nou cod silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media.

Modificările la Codul Silvic, explicate de ministrul Mediului: "Am coborât pragul pentru infracţiunea de furt de lemne"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    12 Dec 2023   •   15:45

Printre cele mai importante modificări din Codul Silvic se numără: coborârea pragului pentru furt de lemne, care a scăzut la jumătate, şi confiscarea maşinii cu care s-a produs infracţiunea.

"Dacă discutăm de campania de împădurire în afara fondului forestier, o legislaţie primară bună este esenţială atunci când doreşti să reformezi ceva.

Cred că sunt 17 ministere care urmează să avizeze proiectul de cod silvic.

Furtul de masă lemnoasă e catalogat ca infracţiune în multe alte domenii şi toată lumea cunoaşte acest lucru.

Am coborât pragul pentru infracţiune de la 10 metri cubi la 5 metri cubi, am făcut acest lucru în urma discuţiilor cu societatea civilă.

Mai este importantă o măsură complementară, care are un puternic caracter descurajator şi cred că aşa, peste 1-2 ani vom constata că furtul de masă lemnoasă s-a diminuat.

Această prevenire a furtului de masă lemnoasă, fie că vorbim de hoţii cu camioane foarte mari sau de cei cu dubiţe, trebuie să fie complementară unui sistem adecvat şi bine digitalizat, precum hărţile satelitare (...).

Cred că din 27 decembrie vom începe evaluarea ofertelor, e o bucurie că ne apucăm în acest an de treabă şi pe principiul camerelor de monitorizare a rovinietelor, vom folosi camere pentru maşinile care transportă lemn, pentru a vedea dacă acel transport e legal sau nu.

Aici vor fi de ajutor şi hărţile satelitare", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, marţi, la conferinţa "România redevine verde – Trei pași fără întoarcere. Un nou cod silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media.

Conferința Regională “România redevine verde - trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare”

Conferința Regională “România redevine verde - trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare” Discuțiile, dezbaterile și prezentările conferinței regionale se vor axa pe expunerea clară a legislației elaborate prin PNRR, respectiv Strategia Naționala pentru păduri 2030 și Codul Silvic și expunerea oportunităților rezultate din acțiunile de împădurire la nivel național prin PNRR.

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 12 decembrie 2023

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close