Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Marin Ceaușescu, scrisoarea-testament lăsată înainte să moară la Viena. Adevărul iese la iveală după 32 de ani

Marin Ceaușescu, scrisoarea-testament lăsată înainte să moară la Viena. Adevărul iese la iveală după 32 de ani

Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu, fratele cel mare al dictatorului, a povestit la Sinteza Zilei cum au fost ultimele zile ale tatălui său și ce conține scrisoarea-testament lăsată înainte ca acesta să moară, la Viena.

Marin Ceaușescu, scrisoarea-testament lăsată înainte să moară la Viena. Adevărul iese la iveală după 32 de ani
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2021   •   00:10

Pe data de 26 decembrie 1989, Marin Ceaușescu, şeful Agenţiei Economice a României din Viena, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena.

Acum, după 32 de ani, fiica sa Mihaela Ceaușescu a povestit cum a aflat vestea tragică şi ce conține scrisoarea testament de 14 pagini pe care tatăl ei, Marin Ceaușescu a lăsat-o familiei.

„Pe 25 decembrie eram la sora mea. Fiind şi mai mică era foarte marcată. În primul rând eram marcate că nu știam nimic de tata şi de mama. Pe 28 dimineaţa, la ora 5:00 am ascultat la radio: În pivnița Agenţiei Economice din Viena a fost găsit trupul neînsuflețit al lui Marin Ceaușescu care s-a spânzurat. M-am dus am sculat-o pe sora mea şi i-am spus că a murit tata. 

(...)Abia la vreo două săptămâni m-am întors acasă. Pe 12 ianuarie m-am întors acasă. Mi s-a făcut percheziție în casă. Imediat după m-a sunat la telefon cineva, o voce masculină, care mi-a zis: a sosit tatăl dumneavoastră. Şi zic: Tata trăiește? Ei, trăieşte, a venit coşciugul. Veniţi să-l luați. Pe mine m-a ajutat mult Dorin Prunariu care era atunci ministrul Aviației, deci unicul nostru cosmonaut, un băiat extraordinar cu care sunt prietenă de foarte mult timp şi care a fost om atunci. Mi-a dat maşină şi tot ce trebuie.

La început au fost tot felul de presupuneri. Sora mea a plecat. În mai 1990 a plecat şi a zis că nu mai suportă calvarul acesta. La vreo doi ani jumate ne chemau la procuratură şi ne întrebau unde sunt banii, unde sunt nu ştiu ce.

"La trei ani ne-au dat scrisoarea pentru că tata era cercetat post mortem"

Eu am avut parte de un procuror foarte antipatic. Cu mama s-au purtat frumos. Pe mine m-a cam chinuit. Îmi spunea mereu că mă poate băga la beci. La vreo trei ani am aflat că imediat în 21,22 tata a fost încuiat în cameră. Avea un apartament de 3 camere, i-au luat televizorul, asta descrie tata în scrisoare.

La trei ani ne-au dat scrisoarea, pentru că tata era cercetat post mortem. Între timp, mama aflase de la o persoană că s-au purtat urât cu el, l-au încuiat în casă. Apoi i-a adus televizorul şi el credea că lucrurile se aranjează spre mai bine, aşa. Şi pe urmă scrie, "am văzut", deci i-au adus televizorul să vadă execuția. Nu ştiu ce o fi simțit el când a văzut-o.

Marin Ceaușescu: "Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec"

Subalternii îi spuneau că mama este moartă, iar noi, fetele, arestate. Tata spune că şi-a dat seama şi este prea bătrân să mai suporte. Şi el scrie acolo, de unde eu zic că poate şi-a luat viaţa singur, prefer să gândesc aşa. Scrie:  Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec. Şi descrie pe două zile: am încercat, ieri, dar nu am reuşit, cu gaze. A mai avut două tentative, cu gaze şi odată a mai încercat să se spânzure în bucătărie, dar nu a ţinut lustra, aşa descrie el. Şi el spune la un moment dat: Ce greu este să pleci, trebuie să o fac noaptea. Ziua nu se poate. Este foarte greu să pleci într-un întuneric veșnic când este soarele pe cer", a povestit Mihaela-Moraru Ceaușescu, fiica fratelui dictatorului Nicolae Ceaușescu la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Marin Ceaușescu Viena revolutia din 1989
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close