Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Copil de trei ani, salvat de pompierii moldoveni la peste 75 de ore de la cutremurul devastator din Turcia

Copil de trei ani, salvat de pompierii moldoveni la peste 75 de ore de la cutremurul devastator din Turcia

Republica Moldova a trimis în Turcia un convoi de maşini împreună cu o echipă de căutare-salvare, iar pompierii moldoveni au reuşit să scoată un copil de trei ani de sub dărâmături la peste 75 de ore de la producerea cutremurului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2023   •   22:19

Republica Moldova a răspuns apelului de ajutor lansat de Guvernul de la Ankara şi oferă suport în activități de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și misiuni de recuperare a victimelor.

Vorbim de o echipă formată din 55 de salvatori cu 12 unități de tehnică și doi câini care a avut deja o misiune de salvare încununată cu succes. 

Datorită lor un copil, în vârstă de 3 ani, a fost scos de sub dărâmături la peste 75 de ore de la producerea cutremurului devastator produs, luni, în Turcia. 

Un miracol, pentru că este extrem, extrem de frig noaptea și cei care au supraviețuit cutremurului sunt în pericol să moară din cauza hipotermiei.

Bilanțul persoanelor decedate a urcat la 19.900 de persoane, depășind numărul victimelor cutremurului din Japonia din 2011 atunci au fost 19.700 de oameni decedați.

Transportul echipelor de salvare din Republica Moldova în zonele afectate de cutremur din Turcia s-a realizat pe cale terestră, deși inițial reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de la Chișinău au anunțat că aceștia vor pleca cu avionul. 

"Prioritatea în misiunea salvatorilor moldoveni este și prezența tehnicii de intervenție grea cu care s-au echipat și a mecanismelor de deblocare de sub dărâmături, care va fi pe larg utilizată în acțiunile de salvare. Mai mult, misiunea specialiștilor din Republica Moldova va fi organizată și prin intermediul a 2 câini pregătiți pentru intervenție de căutare-salvare”, au informat reprezentanții IGSU. 

Citeşte şi: ”Zübeyde, eşti atât de frumoasă!” Un salvator izbucnește în lacrimi după ce s-a luptat mai bine de 8 ore să scoată o fetiță de sub moloz

Mii de supraviețuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranța dispare pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că supraviețuitorii ar putea fi puternic afectați de temperaturile scăzute.

"Avem o mulțime de oameni care au supraviețuit în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenție în caz de cutremur al OMS.

Chiar şi aşa salvatorii nu renunţă şi sapă neîncetat pentru a salva cât mai multe vieţi.

În tot acest dezastru umanitar peisajul economic al Turciei, deja dificil, este ameninţat de o inflație record, scriu experții internaționali

Citeşte şi: Imagini greu de privit: Oamenii stau în genunchi lângă ruine, se roagă şi strigă după supravieţuitori | Corespondenţă Antena 3 CNN din Turcia

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close