Antena 3 CNN Externe Arnold Schwarzenegger se apropie de sfârşitul carierei politice: California are deficit de 21 miliarde dolari

Arnold Schwarzenegger se apropie de sfârşitul carierei politice: California are deficit de 21 miliarde dolari

Arnold Schwarzenegger se apropie de sfârşitul carierei politice: California are deficit de 21 miliarde dolari
Sursa foto: arnold schwarzenegger
21 Mai 2009   •   11:20

Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, se apropie de sfârşitul carierei sale politice, după ce electoratul a decis ca măsurile pentru echilibrarea bugetului statului să fie respinse la referendum.
Schwarzenegger, acum în vârstă de 61 de ani, are în faţă un buget cu un deficit în creştere, de la actualii 21,3 miliarde dolari, şi un sistem pe care nu a fost capabil să îl reformeze de când a fost ales, în urmă cu şase ani. Economia în cădere a Californiei a dus şi la creşterea deficitului bugetar. Venitul pe persoană a scăzut pentru prima dată din 1983, iar rata şomajului cu două cifre afectează şi mai mult veniturile la stat.
Schwarzenegger care visa să ajungă la Casa Albă, dacă se aborga decretul ce interzice cetăţenilor născuţi în afara ţării să candideze, este foarte posibil ca acum să abandoneze politica după ce îi expiră mandatul, în 2011.
Votanţii au arătat că nu sunt de acord cu măsurile propuse, printre care o limitare a cheltuielilor, creşterea taxelor şi împrumutul prin obligaţiuni pe baza veniturilor din loterii. Rezultatele au arătat că peste 60% din alegători au respins cinci propuneri bugetare. O a şase măsură ce viza interzicea creşterii salalriale pentru funcţionari a fost aprobată de 74%.
?Am muncit să îndeplinesc acest tip de reformă de când am fost ales, în 2003, şi voi continua să încerc a o realiza deoarece nu putem permite ca acest buget dăunător şi scăpat din control să continue?, arăta guvernatorul într-un comunicat.
California se poate aştepta la reduceri drastice de cheltuieli. Zeci de mii de profesori şi funcţionari se pot aştepta la concedieri, iar Schwarzenegger avertizase că dacă măsurile nu sunt aprobate se va ajunge la reducere numărului de pompieri şi eliberarea deţinuţilor din închisori.
Astfel, educaţia va pierde cinci miliarde de dolari, iar 5000 de angajaţi ai statului ar urma să fie concediaţi şi 38000 de deţinuţi eliberaţi.

?Am încercat să nu facem aceste reduceri, dar acum trebuie. Nu avem de ales. Mesajul de la popor a fost clar?, declara Arnold.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close