Antena 3 Externe Diaspora Românii îşi "închiriază" copiii pentru cerşit. Mii de minori sunt trimişi pe străzile Belgiei pentru a produce bani

Românii îşi "închiriază" copiii pentru cerşit. Mii de minori sunt trimişi pe străzile Belgiei pentru a produce bani

12 Aug 2013   •   08:24
Românii îşi "închiriază" copiii pentru cerşit. Mii de minori sunt trimişi pe străzile Belgiei pentru a produce bani
Sursa foto: Foto: montybandial.com

Părinţii români îşi "inchiriază" copiii pentru a-i trimite la cerşit pe străzile din oraşele belgiene, scrie presa din această ţară. Jurnaliştii descriu mecanismele prin care mii de copii români ajung în Belgia şi sunt exploataţi chiar de către părinţii lor.

Jurnaliştii belgieni descriu cu lux de amănunte cum mii de copii din România sunt trimişi la cerşit. Cei mici sunt recrutaţi într-o vastă reţea ce aparţine unei adevărate mafii. Cei care cersesc au fost "închiriaţi" de la familiile lor din România. Ei trebuie să adune o anumită suma de bani, în caz contrar, familiile lor putând avea de suferit. Chiar şi copii mici sunt "daţi cu împrumut".

Cersetoria nu este ilegala în Belgia, dar exista totuşi o restricţie: exploatarea de fiinţe umane, în special de minori, este interzisă. Cu alte cuvinte, este exclusa folosirea unui copil pentru a smulge lacrimi trecătorilor.

Potrivit publicaţiei belgiene, autorităţile au în vedere un proiect de lege care înăspreşte pedepsele pentru exploatarea copiilor în scopul cerşetoriei.

Totuşi, Curtea de Apel din Bruxelles a achitat, în 2010, o femeie de etnie romă, condamnată în primă instanţă pentru exploatarea unui copil prin cerşetorie, pe motiv că era vorba de copilul ei. Altfel spus, în cazul în care este vorba de propriul copil, situaţia trebuie apreciată diferit. 
 
Tocmai din acest motiv, senatoarea Christine Defraigne şi colegii ei Martine Taelman şi André Dubus au decis să depună la începutul lunii iulie o propunere legislativă care înăspreşte exploatarea copiilor în scopul cerşetoriei, menţionează sursa citată.
 


×
Subiecte în articol: cersetorie

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close